Pigerne fra A2ONe

Pop-Pilot – Danmark første musiklejr for piger!

Området omkring Kulisselageret i Horsens bliver i efterårsferien omdannet til Danmarks første musiklejr for piger. Det sker når projektet Pop-Pilot 2012 bliver skudt i gang.

Her vil 20 piger i alderen 13-16 år i en hel uge blive kastet ud i musik, rytmisk samspil og lære at spille på forskellige instrumenter – og det er ikke hvem som helst der skal stå for indholdet: det er syv dygtige og erfarne musikere der selv ved hvad det vil sige at rykke rundt med instrumenterne og navigere i musikkens verden.

Kendte/etablerede navne som Maria Timm, Ida Gard, Karen Mukupa, Louise Foo, Anne Kirstine Winkler, Sara Gacic og Marianne Søgaard Andersen er alle klar til at guide og vejlede de unge piger i en uge, der udover en masse musikalske oplevelser, forhåbentligt også får sat fokus på, at unge piger både har mod og lyst til at spille instrumenter.

Et projekt der har været savnet

(Foto: Sofie Amalie Klougart)

Pop-Pilot-instruktør og komponist Maria Timm, der selv spiller både bas og guitar, siger om projektet: – Pop-Pilot er et spændende initiativ, og jeg vil altid gerne være med til at prøve forskellige ting af, for at skabe et større miljø omkring kvinderne i branchen. Og så lyder en uge med kollegaer og unge mennesker, der gerne vil spille musik bare tiltalende i mine ører. Komponisten og sangerinden Ida Gard supplerer: – Det er et vigtigt projekt. Jeg har selv savnet, at have flere piger i musikmiljøet.

Formålet med Pop-Pilot er overordnet at give flere piger lyst til at spille musik. Det sker ved at skabe et frirum hvor pigerne, uanset erfaring med instrumenter, kan få lov at lade spilleglæden vokse, hvor de kan eksperimentere med musikken på deres egne præmisser i selskab med jævnaldrende. Og så skal det først og fremmest være en sjov oplevelse.

Kyndig vejledning fra erfarne musikere

Så hvad enten pigerne har lyst til at prøve kræfter med trommer, bas, guitar, klaver eller sampling, kan de forvente kyndig vejledning og stor entusiasme fra de syv instruktører: – Vi laver en lejr, hvor det handler om at have det sjovt og spille musik og udvikle os. Da jeg selv var 14 år, ville jeg have elsket at komme på Pop-Pilot. Så den mulighed vil jeg gerne være med til at give andre, siger Ida Gard, der selv startede med at spille klaver som 9-årig og senere også lærte at mestre guitaren.

Ugen afsluttes med en koncert for venner og familie, hvor pigerne får mulighed for at vise, hvad de har lært undervejs.

Der har været rift om at komme med til Pop-Pilot, og de 20 piger er derfor blevet udvalgt ved lodtrækning, hvor musikmagasinet Gaffa agerede lykkens gudinde.

Ideen til Pop-Pilot stammer bl.a. fra svenske Popkollo. Her har konceptet kørt med stor succes siden 2003 og har udvidet sig fra én lejr med 20 piger til at foregå seks forskellige steder i Sverige – i år med 400 deltagere i alt.

– Vi glæder os rigtig meget til det bliver uge 42 så vi kan komme i gang, siger projektleder Conny Jørgensen, ROSA. – Ambitionen er at skabe den samme energiske, imødekommende og hyggelige stemning, som den jeg oplevede under et besøg på Popkollo i Malmø i sommer. Dén atmosfære er nemlig med til at give en udbytterig uge. Samtidig glæder vi os til at høste nogle erfaringer, som vi kan bygge videre på i forhold til fremtidige initiativer.

Pop-Pilot er initieret af Statens Kunstråds Musikudvalg, som har udpeget ROSA – Dansk Rock Samråd til at arrangere Pop-Pilot. Det gør ROSA i samarbejde med Horsens Kommune, KulisseLageret, Mærk Byen og Musikskolen Horsens med støtte fra DMF – Dansk Musiker Forbund, DAF – Dansk Artist Forbund, DPA – Danske Populær Autorer, DJBFA – Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorer og ORA – Organisationen af Rytmiske Amatørmusikere.