Her er alle 20 Pop-Piloter

Pop-Pilot – Det skal du bare med til!

20 musikglade piger, seks initiativrige instruktører, fem friske storesøstre og en hel uge i Horsens, med fokus på instrumenter, sangskrivning og sammenspil. Lyder det som en opskriften på fantastisk efterårsferie?

Det var det, hvis man spørger de deltagende i Pop-Pilot.En uge for piger der elsker musik.

 

– Jeg er blevet klogere på hvad jeg vil med musikken og har fået meget mere selvtillid. 15-årige Julie er meget klar, når hun fortæller, hvad hun har fået ud af projektet.

Flere af de deltagende piger supplerer: Der har været sammenhold fra første dag – Det var fedt at få lov at prøve grænser af – Instruktørerne var bare så søde og ned på jorden – Jeg har lært en masse teknikker i forhold til sangskrivning – Vi kommer til at savne hinanden og musikken.

De rosende ord står i kø –  men det rigtigt mange af pigerne fremhæver, som noget de har lært meget af, er sangskrivnings-delen og at større selvtillid og gode venskaber, er det bedste de tager med hjem i bagagen.

 

Tyve spændte piger

Det er lørdag i efterårsferien, da tyve forventningsfulde, musikinteresserede piger i alderen 13-16 år, ankommer fra hele landet til Horsens, hvor byens musikskole og spillestedet KulisseLageret, i en hel uge, skal danne ramme om Pop-Pilot 2012.

Blandt pigerne er der nogle der har gået på musikskole, og i forvejen kan spille instrumenter men også nogle, for hvem det er helt uvant, at stå med en bas eller eller en guitar i hånden.

Seks glade Pop-Pilot instruktørerPigerne har ligeledes hørt om Pop-Pilot-projektet vidt forskellige steder, lige fra deres musikskoles hjemmeside til ROSAs hjemmeside. Andre har set det på en flyer, og en blev ringet op af sin far, der sagde ”Det skal du bare med til!”

Anne Kirstine Winkler, Ida Gard, Karen Mukupa, Sara Gacic, Marianne Søgaard Andersen og Maria Timm, er de seks erfarne instruktører der står klar til at hjælpe, vejlede og inspirere de kommende Pop-Piloter ugen igennem. Derudover er fem ”storesøstre” tilknyttet projektet. De fungerer som bindeled mellem pigerne og instruktørerne, og får alle de praktiske ting til at glide.

 

Lidt af et puslespil

Allerede tidligt lørdag eftermiddag, da de traditionelle navne-lege er overstået, bliver pigerne kastet ud i at afprøve forskellige instrumenter. Medina-hittet ”Ensom” er ”testobjekt” og derefter skal Pop-Piloterne prioritere, hvilket instrument de helst ville spille på.

Sofia valgte guitaren– Det er lidt af et puslespil at få sammensat bands, samtidig skal vi også tage hensyn til pigernes alder, så der fx ikke er en 13-årig, der bliver sat sammen med fire 16-årige, forklarer instruktør Karen Mukupa, og uddyber: – Pigerne har en første, anden og tredjeprioritet i forhold til om de vil spille guitar, bas, trommer, keyboard eller om de vil synge. Blandt de 20 piger vælger tre trommer som førsteprioritet, otte sang, tre på bas, fire guitar og to vælger klaver. Det lykkes at tilgodese de fleste ønsker, og at få fordelt de 20 piger i bands.

 

Herefter skal Pop-Piloterne skrive deres egne sangtekster og komponere musikken dertil. De vælger også selv alt lige fra deres respektive band-navn, til logo og band-plakat.

De fem bands har alle instruktørerne tilknyttet på skift, efter hvad der nu lige er brug for. – Vi har jo alle noget helt forskelligt at bidrage med, så derfor sørger vi for at komme rundt og se hvad der sker i øvelokalerne, fortæller Ida Gard.

Karen Mukupa supperer smilende: – I starten var vi instruktører meget på, men efter der blev dannet bands, blev vores roller mere at hjælpe med instrumenterne, eller hvis de gik i stå med sangskrivningen. Det er meningen de et stykke af vejen skal prøve selv, for det lærer de mest af. Senere på ugen skal vi så hjælpe dem med at tænke på performance og sceneoptræden så vi kan få et fedt show på lørdag, smiler Karen.

 

Et tætpakket program….og Lucy Love

Pop-Pilot programmet byder på en masse spændende initiativer. I løbet af ugen er der bl.a små overraskelser som koncert med bandet Outlandish, danseworkshops, og besøg af den elektroniske musiker Heidi Mortenson.

Også rap-sangeren Lucy Love kommer forbi, for at give gode råd til Pop-Piloterne, og for at fortælle om sine egne musikalske erfaringer.

Lucy Love har spillet næsten 400 koncerter på syv år i hele Europa og Australien. Hun har optrådt på Roskilde Festival to gange, og udgivet to albums. Det tredje er i støbeskeen og skal efter planen udkomme til foråret.

Lucy Love var på besøg hos Pop-Piloterne27-årige Lucy Love har rappet og sunget siden hun var 20 år.  Hun kom ind i branchen ved lidt af en tilfældighed. Faktisk gik hun på Kunstakademiet, hvor en ven hørte hende synge og opfordrede hende til at gå videre med det. Lucy Love teamede op med produceren Yo Akim og fandt derefter sin velkendte stil. Dermed ramte hun også en niche i den danske musikbranche, for kvindelige rappere var – og er – der få af. – Jeg ville ønske der var flere piger på den elektroniske scene i Danmark – for der er plads til det. Faktisk er der nærmest kun mig selv og Linkoban. Som jeg selv har signet. Folk er mere kritiske overfor piger, for der er bare ikke så mange af os i musikbranchen – det gælder både blandt teknikere, DJ’s osv. Men det giver mig bare mere gejst. Hvis man ikke selv synes man er fed, så vil andre heller ikke synes det.

Lucy Love tog tidligt i sin karriere en beslutning om at udgive på eget pladeselskab  – Jeg vil have mulighed for at bestemme og styre alting selv, lige fra musikstilen til tøj, udseende, liveshows og musikvideoer. Det virker mest troværdigt for mig.

Lucy Love uddyber emnet troværdighed, i sin snak med pigerne: – Der kan sagtens være fem andre sangerinder i kølvandet på Medina, der lyder på samme måde. Men man skal lige huske på, at det har taget Medina mere end 10 år, at nå dertil hvor hun er i dag. Og når de fem sangerinder er glemt, står Medina stadig tilbage.

Et spørgsmål som Pop-Piloterne meget gerne vil have svar på, er hvordan Lucy Love håndterer sangskrivnings-processen: – Jeg får min energi fra koncerterne og sceneoptræden. Sangskrivning er en svær proces. Jeg bruger enormt lang tid på at sidde og nørde med det, det er ikke bare noget der kommer til mig. Jeg arbejder tæt sammen med min producer Yo Akim, han laver beatsene, jeg kommer med teksterne, og vi får så i fællesskab skabt den færdige sang.

Jeg laver musik fordi det er sjovt, men det er også hårdt, især når man skal leve af det. Man er nødt til at være hård ved sig selv for at blive dygtigere.

Lucy Love er begejstret for Pop-Pilot-konceptet: – Hvis jeg havde været på sådan en lejr da jeg var i den alder ville jeg være gået helt amok med at spille musik og få prøvet en masse instrumenter af. Det er et superfedt koncept, så i skal være glade for I har fået den mulighed.

Karen Mukupa er enig med Lucy Love:  – Hele X-Factor kulturen har måske lagt lidt op til, at nogen tror, at hvis man bare kan synge, så er lykken gjort, men det kræver lidt mere ballast at få succes. Med Pop-Pilot-projektet vender vi tilbage til instrumenterne. Jeg er måske selv et lidt dårligt eksempel, griner Karen, – for jeg spiller ikke et instrument. Men det er vigtigt, at man har prøvet at have et instrument i hånden, og at man ved hvad et c-stykke er. Og man lærer meget mere af at være i et øvelokale, end i et indspilningsstudie.

 

Den svære sangskrivnings-proces

At netop sangskrivnings-processen kan være meget svær, erfarer Pop-Piloterne hurtigt. Nede i kælderen Tre gode ting der kom ud af Pop-Pilot 2012under Horsens Musikskole, øver det band, der har valgt at kalde sig The Grooves. De er alle i alderen 14-16 år, og har al deres opmærksomhed rettet mod, at få tonelejet i et omkvæd på plads. Sangen har endnu ikke fået en titel. Med lidt hjælp fra instruktør Marianne Søgaard Andersen kommer der styr på omkvædet, og pigerne jubler over at den nu sidder lige i skabet. Nu mangler vi bare resten af teksten griner den 15-årige forsanger Ivy.

Kun ét band; The Highlights, har hurtigt fået tekst og musik på plads til deres første sang. De resterende bands, kæmper bravt med det tirsdag eftermiddag.

”The Highlights” består af Kathrine 15, på sang, Elfrida 15, på sang og guitar, Anna 16, på bas, Julie 14, på keyboard og Mathilde 15, på trommer. Fire af pigerne har spillet musik før, en har ikke. – Vi satte os nede og brainstormede, da vi skulle skrive den første sang, og den kom ret hurtigt til os. Vi er alle ret enige om hvordan vi skal lyde, sagde The Highlights.

Pigerne vil gerne have tre sange klar til lørdagens afslutningskoncert: – Den første sang ” Runaway girl”gik det rigtig hurtigt med at få på plads. Nu skal vi så i gang med vores anden sang.

Instruktørerne Ida Gard og Marianne Søgaard er meget imponerede over hvor dygtige pigerne er til at øve, og hvor hurtigt de er kommet i gang med sangskrivningen: – Det er imponerende hvordan pigerne bare er sprunget ud i det, og har taget alle udfordringer op uden tøven. Det har været så fedt at se, og at være en del af.

 

En meget intens uge

Alle Pop-Pilot-bands har øvet enten i øvelokalerne på Horsens Musikskole eller på KulisseLageret. Øvesessionerne sluttes hver dag af med fælles aftensmad på den nærliggende Café Gran, og om aftenen er der aktiviteter som fx filmforevisning. Så kan batterierne, plektrene, mikrofonerne og trommestikkerne være klar til atter en dag på lejren.

Der er tryk på i øvelokalernePop-Piloterne er også blevet introduceret til de mere tekniske aspekter ved sceneperformance. Pigerne i bandet Noname, er onsdag eftermiddag til lydprøve i KulisseLageret, noget ingen af dem har prøvet før. Pigerne bliver bl.a. instrueret i hvad en monitor er og hvordan den fungerer, hvordan man justerer mikrofoner og lyd og lærer om nogle af de tekniske detaljer der er i forbindelse med afvikling af live musik. Den viden får alle bands brug for, da der onsdag aften er et ”Open Stage” arrangement på KulisseLageret. Her får Pop-Piloterne lov at udfolde sig på en rigtig scene og øve sig i stageperformance, inden det for alvor går løs til lørdagens afslutningskoncert.

Karen Mukupa er også imponeret over alt det Pop-Piloterne har opnået på bare en uge: – Det er helt overvældende og fedt. Selv når pigerne egentlig har fritid, har de valgt at øve. De har bare kastet sig ud i det, været åbne og har ikke et sekund haft nej-hatten på.

 

Alle Pop-Piloterne er på scenen efter afslutningskoncerten Farvel til hinanden, men ikke musikken

Det er igen blevet lørdag, en uge er gået. Venner og familie er mødt talstærkt op – over 100 tilskuere har indfundet sig på KulisseLageret. Det er nu op til Pop-Piloterne at vise hinanden, instruktørerne og publikum, alt hvad de har lært. De fem bands spiller to-tre numre hver, alt går som smurt, og den efterfølgende applaus vil næsten ingen ende tage. Som en forælder udtaler umiddelbart efter koncerten: – Det har været et super arrangement og en alletiders mulighed for min datter at være med til. Hun har været virkelig glad for at deltage.

Efter lidt over en time er det hele allerede slut. Det er tid til at sige farvel til hinanden, instruktørerne og storesøstrene. Men spilleglæden tager Pop-Piloterne med sig hjem.

 

 

Pop-Pilot er initieret af Statens Kunstråds Musikudvalg, som har udpeget ROSA – Dansk Rock Samråd til at arrangere Pop-Pilot. Det gør ROSA i samarbejde med Horsens Kommune, KulisseLageret, Mærk Byen og Musikskolen Horsens med støtte fra DMF – Dansk Musiker Forbund, DAF – Dansk Artist Forbund, DPA – Danske Populær Autorer, DJBFA – Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorer og ORA – Organisationen af Rytmiske Amatørmusikere.