Pop-Piloter giver deres syn på sangskrivning

I Fredericia agerer det lokale ungdomshus midlertidigt hjem for Pop-Piloterne – med resultat i tude-sange og andet godt.

Af Michael Schade. Foto: Ditte Troldtoft

Fredericia-lejren under årets Pop-Pilot er lidt speciel i forhold til de andre lejre, fordi den holder til i byens lokale hus for ung, Ungdommens Hus.

Det er en gammel perron-bygning, som er blevet ombygget. I den ene ende er der en stor scene, hvor pigerne på fredag skal spille deres sange for forældrene. I midten er der et opholdsrum – og derudover er der seks øvelokaler, hvoraf pigerne i denne uge bruger fire i noget nær døgndrift.

Tikki Hasselriis, som er en af årets instruktører, viste os hurtigt hen til et lille lokale, i den anden ende af Ungdommens Hus, hvor tre piger øvede sig. Emilie Roed (15 år), Camilla Oktie (15) og Kristina Ristic (13) udgjorde trioen, som vi interviewede om deres oplevelser med at skulle skrive sange.

Hvad oplever I, når I skriver en sang – hvad får I ud af det?

– Det er rigtig hyggeligt at skrive. Vi skriver på en måde ned, hvordan vi selv føler og mener – siger Emilie.

Det kræver tillid til hinanden at kunne skrive musik sammen, og derfor skal alle grupperne lave bandregler, som kan være med til at opretholde en god stemning.

img_0066

Bandregler fra pigernes øvelokale

– Jeg synes sang er meget personligt – en måde at udtrykke sig selv på, og ens følelser. Der er mange muligheder, når man skriver musik. Det er dét der
er fedt, ved at skrive sine egne sange – at man har noget personligt, noget man har tænkt meget over, siger Camilla.

For at give pigerne redskaber, som de kan tage med sig, når lejren er slut, er de blevet introduceret for kvintcirklen, som giver en større teoretisk forståelse. Derudover har Katinka lavet en workshop om tekstforståelse, som har lært pigerne om bogstavsrim, at overveje lyden af et ord og at ”smage” på ordene.

Hvad handler jeres tekster om?

– Vi har skrevet flere sange, den ene er en glad sang, som handler om, hvis man har det dårligt: Man skal bare gå ud i verden igen, tænke positivt og tro på sig selv. Og så er der en meget dyster sang – en rigtig tude-sang. Det er som om, vi har skrevet sange til en teenagepiges liv – siger Camilla

Efter mødet med pigerne, gav instruktører Katinka Bjerregaard sit besyv på Pop-Piloternes musiske tilgang:

– Vi havde workshops om tekstskrivning – da det er det jeg laver – hvor vi snakkede om virkemidler.

Og pigerne har ifølge Katinka, en helt ubevidst anvendelse af pop-genrens virkemidler – fordi de hører den type musik så meget. Det afgørende er bare, at gøre dem opmærksom på hvad virkemidlerne er, og hvorfor de virker.

img_0089

 

Pop-Pilot er arrangeret af: ROSA – Dansk Rock Samråd i samarbejde med Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, DJBFA/Komponister og Sangskrivere, DMF – Dansk Musiker Forbund, DPA – Danske Populær Autorer, DAF – Dansk Artist Forbund, Randers Kommune, Turbinen, Randers Musikskole, Børnekulturhus A’mar, Amager Kulturpunkt, RUSK, Københavns Kommune og Ungdommens Hus Fredericia.

 

PopPilot_sponserLogoer (1) copy