Pop-Piloterne indtager Ungdommens Hus

I Ungdommens Hus i Fredericia flyder kreativiteten gennem bygningerne, som i denne uge huser 20 Pop-Pilot-piger i alderen 13-16 år. Workshops med blandt andet tekstskrivning, klappeøvelser og bandkonstellationer sætter rammen og det hele kulminerer i en afslutningskoncert fredag aften.

Tekst og foto: Lise Bjerg

Ungdommens Hus i Fredericia lægger i denne uge lokaler til musikprojektet Pop-Pilot, som skal hjælpe spirende kvindelige musikere til at udvikle deres potentiale. De 20 unge kvinder i alderen 13-16 år skal med hjælp fra de fem engagerede instruktører danne bands og gennem et hav af musikalske øvelser finde deres lyd og udtryk.

Pigerne, der er med på musiklejren, har hver deres tilgang til musikken, og ind til mandag, hvor vi besøger lejren, er de blevet introduceret til forskellige måder at lave musik på og til diverse instrumenter. Efter de første par dage har instruktørerne, der i år består af Maya Westman, Anna Lidell, Sarah Ziebe, Sofie Birch og Kamilia Amélie, inddelt pigerne i fire grupper med fem medlemmer i hver.

Klappeøvelse med Sarah Ziebe

– Vi har inddelt dem efter hvordan de er i niveau, hvor længe de har lavet musik og hvordan de lige fanger opgaverne, vi stiller dem. Nogle af pigerne fanger det lige med det samme, og de kan virkelig få det til at svinge, fortæller instruktøren Sarah Ziebe, som laver en klappeworkshop i et lille øvelokale. Det er et rigtig spændende projekt at lave, og sjovt at være med til.

– Det ene af de fire bands har allerede fået lavet en sang, selvom vi først gik i gang med vores bands i går, fortæller en af pigerne ivrigt mens frokostpausen er i gang.

Anna på 16 år spiller trommer

Musikken er drivkraften – også i pauserne
Anna på 16 år sidder i sin pause og øver sig i at spille trommer. Hun har været med året forinden og blev introduceret for trommesættet der. Hendes ophold på Pop-Pilot havde været så godt, at hun også ville være med i år.

Derhjemme laver hun også musik, og har endda også haft et band, hvor hun var sangerinde.

Ved siden af den trommespillende Anna sidder Majken og øver sig på en guitar. Hun er 13 år og på sin første Pop-Pilot lejr, hvor hun netop har lært at spille på elektrisk guitar. De to Pop-Piloter nyder deres efterårsferie i musikken tegn, hvor drømmen om en fremtid med musik for alvor får plads til at udfolde sig.

I år er Pop-Piloten Anna taget afsted med sin veninde, men det er ikke en nødvendighed for pigerne, at de rejser afsted sammen. Instruktøren Anna Lidell siger:

Pigerne slapper af med hinanden i pausen

– Man kan se, at de virkelig gerne vil musikken, og selvom de ikke kender hinanden i forvejen, gør dette ikke noget. Der er en åben og tolerant stemning her, og det er et rigtig godt projekt.

 

 

 

Storesøstrene giver en følelse af hjem
Pop-Pilot er ikke kun baseret på instruktørerne og deltagerne. På lejren finder man storesøstre, som tager sig af en hel masse praktiske opgaver.

De tre storesøstre – Helene, Sofie og Karen

I Fredericia er der tre dedikerede unge kvinder, som tager sig af alt det, som ikke handler om musik. Karen, Sofie og Helene, der alle tre har været med som storesøstre de foregående år, står tidligt op hver morgen og går sent i seng hver aften. De laver mad, svarer på spørgsmål og yder omsorg til dem, der måske har lidt hjemve eller på anden måde kan bruge lidt støtte og opbakning.

– Jeg synes, at de (deltagerne, red.) er rigtig modige, og det er sejt, at de i tager afsted hjemmefra i en hel uge, uden at kende hinanden, siger Sofie. Storesøster Karen er helt enig og siger:

– Det er virkelig spændende at følge med i deres udvikling i løbet af sådan en uge. De knytter bånd og allerede den første aften, lagde de deres madrasser helt tæt sammen inde i sovesalen.

Ungdommens Hus danner rammen for de unges kultur
Ungdommens Hus er et kulturprojekt, som er finansieret af Fredericia Kommune. Huset på den gamle godsbane blev valgt, da der i forvejen var et ungdomsmiljø af skateboardere og graffitiudøvere, som kommunen mente kunne målrettes under en kulturinstitution. Christian Horup, der fungerer som kulturentreprenør i Ungdommens Hus, fortæller:

– Vi har eksisteret i ca. 16 år nu og er et kommunalt projekt med syv ansatte. Vi er her alle, fordi vi gerne vil noget med kultur, så vi har en masse forskellige ting at lave, lige fra den helt almindelige daglige drift, og til supervision af forskellige projekter og afvikling af koncerter.

Ungdommens Hus har et stort engagement med de unge i Fredericia og brugerne af huset er fra 15 til 25 år. Der foregår alle slags arrangementer, med alt hvad de unge mennesker kommer med af idéer og forslag.

– Vi kan alt; vi har både scener, øvelokaler, teknikere på professionelt niveau, graffiti, parkour og alt muligt andet. Inde i den store sal har vi også nogle piger, som laver pole-fitness. Det er de unge, der sætter dagsorden og det betyder også, at de tager rigtig meget ejerskab i stedet.

Skiltet i foyeren

Overalt hvor man kigger hen i Ungdommens Hus ser man vægkunst af forskellig art, og det hele emmer af ungdomsenergi og kreativitet. Huset bliver brugt stort set alle dage hele året rundt og fungerer blandt også som regionalt spillested. Der bliver afholdt 5-6 koncerter pr halvår, og her i blandt findes der en overvejende del af hård rock og heavy. Dette er en del af husets kulturarv, hvor mange talenter har svedt sig igennem koncerter til de mange hardcore-festivaller.

– Her har Mø stået og danset og sunget løs, dengang hun var en ung, punket pige, fortæller Christian Horup på rundvisningen og peger op på den store scene, som i disse dage udgør sovesalen for Pop-Piloterne.

Uden for er der ombygget en togvogn til scene, der er store græsarealer til afvikling af koncerter og festivaler, og overalt ses der et engagement i kultur og udvikling.

– Lige nu render der nogle unge mennesker rundt og bygger en ny skater-rampe, og så har vi lavet et samarbejde med Maskinmesteruddannelsen, som har lavet værksted i en container, fortsætter Christian. Han er glad for de mange initiativer, der findes på stedet og det drive, der kommer fra de mange unge i huset.

De unge kvinder, som i disse dage slider i øvelokalerne på den gamle godsbane, er allerede godt på vej til at finde deres egen lyd og stemme, og selvom de stadig har en lang rejse foran sig, så er talentet og viljen stærkt tilstede hos de 20 unge deltagere. Fredag aften vil pigerne vise resultaterne af deres hårde arbejde frem for hinanden, når de afslutter dennes uges Pop-Pilot lejr med en koncert.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pop-Pilot er arrangeret af: ROSA – Dansk Rock Samråd i samarbejde med Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, DJBFA/Komponister og Sangskrivere, DMF – Dansk Musiker Forbund, DPA – Danske Populær Autorer, DAF – Dansk Artist Forbund,  Turbinen,  Børnekulturhus A’mar, Amager Kulturpunkt, RUSK og Ungdommens Hus Fredericia