Pop-Piloternes storesøstre

Efterårsferien er lige rundt om hjørnet, og derfor er det også ved at være sæson for Pop-Pilot, som traditionen tro er i uge 42 – i efterårsferien. Rollen som storesøster, har altid været en del af Pop-Pilot. Men hvad betyder det egentlig. Hvem er disse piger. Og hvad er deres erfaringer med Pop-Pilot?

af Michael Schade

Vi har taget en snak med Sofie Kirstine Harksen og Helene Kirstine Bornemann, som er Storesøstre ved årets udgave af Pop-Pilot i henholdsvis Randers og Fredericia.

Sofie er 24 år og har en bachelor i musik og engelsk. Hele hendes liv har Sofie haft musik tæt ind på livet, hvor hun blandt andet synger og underviser. Helene er 23 år og læser til pædagog. I mange år har hun været en aktiv del af Ungdommens Hus i Fredericia, hvor hun har været med til at arrangere adskillige festivaler. De to piger har en meget forskellig indgangsvinkel til musik, men er fælles om interessen for projektet Pop-Pilot.

Dét at være storesøster, er en rolle som rummer mange opgaver. Mange af dem er af en praktisk karakter, men derudover er det også vigtigt, at der skabes en tryg ramme, som giver de deltagende piger de bedste forudsætninger for, at udfordre deres egne grænser.

Helene og Sofie er begge gengangere fra sidste år, og vi vil derfor høre, hvad det er ved Pop-Pilot, der gør, at de gladeligt er med igen.

– Helt vildt god oplevelse sidste år, det var en harmonisk oplevelse med gode relationer og en god måde at bruge sin efterårsferie – Sofie

Sofie fremhæver derudover også muligheden for at følge pigernes udvikling gennem den intense uge. Ikke så meget udviklingen på et bestemt instrument, men mere at man går fra ikke at ville synge i andres nærvær, til at man synger for en større forsamling. Pigerne bliver mere modige musikalsk.

Fedt, at det er kompakt og intenst. Der sker en masse på kort tid, og man er det samme sted hele ugen, så man kan gå rundt i sine sutsko og være til rockkoncert på samme tid – en lille verden og et stærkt sammenhold – Helene

Randerslejren 2015 - Fotograf: Heidi Schack

Randerslejren 2015 – Fotograf: Heidi Schack

Ifølge Sofie og Helene er det en stor styrke ved projektet, at det kun er for piger. Det giver pigerne et frirum til at prøve instrumenter af, som de ellers ikke vil turde. Eksempelvis trommer, der ofte ses som et ”drenge”-instrument. En anden ting som er fedt, er også at lejren varer en hel uge med musik hver dag fra morgen til aften: Det gør, at man lærer hinanden meget hurtigt at kende, og derved får et sammenhold, der gør, at man tør mere.

En grundsten i Pop-Pilot er, at pigerne selv er med til at bestemme, hvordan miljøet skal være – det giver dem et ansvar, som er en sund læring. Man lærer også om åbenhed. Et eksempel på dette fra sidste år er, at nogle flygtninge-piger deltog i Pop-Pilot – og netop fordi man var sammen hele ugen, var det med til at nedbryde nogle kulturelle barrierer, som der måske ikke ville være mulighed for i en almindelig hverdag.

Lejrene afholdes i Randers, Fredericia og Amager. Sidstnævnte er fyldt, men der er stadig enkelte ledige pladser i Randers og Fredericia. Hvis du gerne vil med, kan du tilmelde dig her