Randi Laubek, Dicte og 12 nordiske singer/songwriters til SPOT

To af dansk pop og rocks mest personlige kvindelige sangskrivere Randi Laubek og Dicte kan nu afsløres som deltagere på årets SPOT Festival, som foregår 2.-3.  juni i Århus. Og begge kommer med aktuelle album-udspil i bagagen, som har vakt fortjent opmærksomhed.

Randi Laubek er i forvejen ikke uvant med roser til op over begge ører, men reaktionerne kunne næsten ikke være flottere end dem hun fik oven på ”Figures of Eight”, hvor en af de store landsdækkende morgenaviser bl.a. skrev ”med sine udsøgte og omhyggeligt tilvirkede arrangementer og sin smukke stemme, der deler sig mellem forårets kølighed, sommerens varme og efterårets vemod, har Laubek skabt sin egen niche i dansk musik” – og kastede fem ud af seks mulige stjerner efter cd’en.

Dicte og hendes Sugarbones – klar til SPOT.

Også Dicte kan få anmelderne til at slå ørerne ud: ”Rockfurie på et vellykket retrotogt” kunne man bl.a. læse oven på februar-udgivelsen af Dicte & The Sugarbones – sangeren og sangskriverens første udspil under den gruppetitel efter en lang karriere i eget navn. Men Dicte trives bedst pt. i gruppesammenhæng – bl.a. med den bedre halvdel, trommeslageren Laust Sonne – og efter den amerikansk inspirerede ”Gone To Texas” er den nye cd’s 10 numre i en stil hun selv præcist beskriver som glam-slam-garage. Stramt, indædt og ind-til-benet-rock udført af en tæt-spillende gruppe

 

 

Anna Ternheim –  i år er hun på
SPOT-programmet.

Singer/songwriter-scene
Nu vi er ude i den personlige sangskrivnings kunst, kan SPOT Festivalen desuden løfte sløret for et special-indslag i festivalen. Siden 1999 har SPOT dyrket sangskriver-disciplinen og singersongwriter-genren, så det nu er en velbesøgt tradition. I år kommer 12 af Skandinaviens fine singersongwriteres får cafeen i kunstmuseet ARoS som ramme, når de over to dage enten spiller solo eller med lille besætning (i nogle tilfælde endda skabt specielt til netop denne lejlighed).

Svenske Anna Ternheim skulle allerede have deltaget på sidste års SPOT festival, hvis det ikke havde været fordi Kent insisterede på at tage Ternheim med på hele gruppens sommerturné. Men nu er hun SPOT-klar med sin akustisk indie-folk, der måske nok indeholder mørk tone og lyrisk tristesse men også en opsigtsvækkende klarhed og skønhed.

Marthe Valle –  forførende stemme.

Som et modstykke møder danske Claus Hempler op, der i sin solo-karriere har udviklet sig til super-crooner med hang til americana-kompositioner  hvor det storladne og poetiske for alvor kan komme til sin ret. Fra Norge kommer Marthe Valle med sin forførende stemme og sit legelystne Fender Rhodes-spil – musik som i både dybde og alsidighed burde tyde på en noget ældre dåbsattest end den, som den 22-årige kvinde er udstyret med. Det har bl.a. givet hende prisen som “Beste Nykommer” ved den norske pendent til grammy, Spellemannsprisen  i 2005.

Og der er flere gæster fra vore nordiske nabolande: Den svenske troubadour og multi-instrumentalist Magnus Tingsek, der kun bruger sit efternavn som kunstnernavn, har fremelsket sit helt eget følsomme, storladne og underspillede udtryk, og krydrer americana med  soul, jazz og bossanova. Der er Tingseks landsmand Frida Hyvönen – det nyeste svenske bud på en minimalistisk singer/songwriter, der har alt fra smukke ballader til frustrerede skrig på paletten.   Der er norske Thom Hell, som står for fine melankolske engelsksprogede sange –  udtrykt gennem en stemme der går fra den dybeste bas til fin falset. Og også 23-årige færøske Høgni Lisberg, der har fortid som trommeslager, men nu fremstår som singer/songwriter ud i poprock.

Fra den danske del af scenen bydes ud over Claus Hempler på Nicolai Funch, der måske nok er et relativt ubeskrevet blad, men som ikke er ikke bange for at tage fat på de helt store følelser for at trænge gennem hverdagens forkromede overflade. Fans af Tina Dickow og Thomas Dybdahl skulle måske kigge fordi hér. Der er Karina Kappel –  også  et forholdsvis ubeskrevet blad – som modent og selvsikkert blander elementer fra soul, r&b, blues og traditionel jazz. Der er Jonas med efternavnet Rendbo, som nu dyrker sin egen hiphop- og r&b-krydrede fortolkning af soulgenren efter alle årene med Jonz. Der er energiske Thomas Buttenschøn med de små, tragikomiske fortællinger om forsøg på at få pigen med hjem, om lottogevinsten m.m. Og så slutter vi singersongwriter-remsen af med Lisa Vegas med den stærke vokal, som er til amerikansk inspireret rock med stænk af folk, country og blues.

Endelig kan vi også løfte sløret for, at The Holiday Show deltager i årets festival. Gruppen med den kølige og sødmefulde synthpop og sanger Casper Castellos specielle stemme var den udvalgte da MyMusic.dk i weekenden afslørede vinderen af årets MyMusic-legat blandt i alt 40 nominerede grupper.