Rejsen fra percussionist til elektronist

Strøm School – School Yard: Tirsdag var anden dag af Strøm School, der for tredje år i træk er en del af Strøm Festival-programmet. Der var bl.a. produktion på skoleskemaet – en workshop hvor italienske Daniele De Santis lærte elektroniske tips og tricks fra sig og kastede lys over hvad der egentlig gemmer sig inde i de elektroniske redskaber.

Helt oppe under loftet på 3. sal på Enghavevej i København, i en stor grå bygning, foregik en tre-timers workshop om produktion af elektronisk musik. Udefra så det måske ikke sååååå inspirerende ud, men dér øverst oppe husede lokalerne de perfekte rammer med betongulv, råt træ, åbne arealer og gamle sofamøbler med flaskegrønt betræk.

School Yard, der henvender sig til elektroniske deltagere med erfaring, er en række sessioner og oplæg, der introducerer deltagerne til emner inden for den elektroniske verden: Udstyret, kulturen, historien – og denne eftermiddag altså produktionen. Erfaringen var nem at spore hos deltagerne, da de allerede inden workshoppen gik i gang, lod fingrene løbe over de opstillede keyboards og mixere, der lyste og blinkede i alverdens farver, omgivet af et virvar af ledninger.

Dagens ”underviser” var Daniele De Santis, der har en bred vifte af musikalske studier, bl.a jazz -trommer og indisk percussion, bag sig. Han er oprindelig fra Rom, men er til daglig bosat i Berlin, hvor hans interesse for den elektroniske verden er spiret og har udviklet sig til hans seneste projekt, ”Grün”, hvor Daniele anvender ”genbrug” som et grundlæggende koncept, og opfører og komponerer sin musik på hjemmebyggede og genanvendte elektroniske instrumenter.

– Jeg er her for at få jer til at forstå, hvordan de elektroniske værktøjer virker, på en simpel måde, indledte Daniele.

Udover produktion og elektroniske værktøjer kom eftermiddagen til at handle om flere spændende emner – bl.a. Danieles politiske tilgang og om hvordan man gør den elektroniske musik personlig.

Fra ubrugeligt skrammel til elektronisk værktøj

Vi begav os på en rejse ind i Daniele De Santis’ univers, hvor han passioneret fortalte om sit hjemmelavede udstyr, der er sammensat af komponenter fra gammelt elektronik, som Daniele har fundet på Berlins mange loppemarkeder.

– En dag gik jeg rundt på et loppemarked og så pludselig noget magisk elektronik. Jeg ikke vidste hvad var, og gik derfor hjem og googlede det. Det viste sig at være et massageapparat, der kunne få musklerne til at trække sig sammen og bagefter slappe af igen. Det startede med at blinke – det lavede et beat, et stærkt beat, fortalte han som eksempel.

For at forstå hvordan elektronisk musik produceres, er det vigtigt at forstå, hvad elektronik er, hvordan det fungerer, og hvordan man laver det: Workshop-deltagerne fik kyndig og detaljeret undervisning i hvordan de forskellige komponenter virker, samtidig med at Daniele gav eksempler på sit hjemmelavede udstyr (der i virkeligheden er små kunstværker i sig selv), hvad de enkelte komponenter gjorde for den lyd, der endte med at komme ud af højtalerne.

– Jeg har, som de fleste andre unge mænd, altid været fascineret af at have den nyeste teknik og helst så snart det kom på gaden. Men jeg følte, at der var noget forkert – alle lydene var ens, fortæller han.

– Jeg begyndte at undre mig over, hvad der løb gennem kablerne, hvad det betød og hvordan det overhovedet var muligt. Vi har ingen idé om, hvad der driver de maskiner vi bruger – de maskiner, der i vid udstrækning har gjort vores hverdag bedre, sagde han.

Det var denne nysgerrighed og underen, der startede Danieles interesse for at bygge elektronisk udstyr og senere eksperimentere med ”Grün”-produktionen, der i overført såvel som bogstavelig forstand, filtreres igennem et bastungt og organisk lydunivers, hvis æstetiske udfoldelse er dedikeret til naturen.

Elektronik filosofi

Det stod hurtigt klart at Daniele De Santis virkelig brænder for at fordybe sig – ikke kun i det praktiske elektroniske univers, men også i det filosofiske.

– Efter min mening ser det ud til, at vi har fundet dét vi søger som mennesker. Vi har søgt efter løsningen på livet i næsten 2000 år, indtil vi fandt nøglen; elektromagnetisme, fortæller Daniele meget entusiastisk og fortsætter:

– I 1900 år har samfundet forbedret sig i en stille stødt kurve opad, men da vi opdagede elektromagnetisme sprang skalaen for alvor i vejret, siger han, mens han bruger sine hænder til at illustrere kurven.

Inviterede deltagerne til elektronisk jammin’

Essensen af denne workshop var, at hjælpe deltagerne til at forstå, hvordan de forskellige komponenter virker, sammen og hver for sig, så de efterfølgende kan tage denne viden med videre i deres eget arbejde med elektroniske produktioner.

Og mens Daniele står og spiller på sit hjemmegjorte udstyr, rocker deltagerne roligt med på hans beats. En deltager øjner muligheden for at stille det særdeles relevante spørgsmål: om Daniele har forberedt noget, når han spiller live – hvortil han prompte svarer:

– Intet – jeg spiller, som jeg står og viser jer nu.

– Folk misforstår nogle gange sværhedsgraden af at spille elektroniske musik – måske fordi de ikke ved, hvad der sker inde i de elektroniske værktøjer. Når man spiller live, uden nogle former for optagelser, kan det sammenlignes med at spille på guitar – det er et håndværk. Man skal tilmed blive på pulsen og holde øje med publikum. En dj er lige så meget en musiker, som én der spiller akustisk guitar.

Som afslutning på en lærerig eftermiddag, hvor passionen for elektronisk musik var i top, inviterede Daniele herefter deltagerne til at improviserer beats på hans udstyr, mens han guidede dem.

– Jeg har fået et indblik i, hvordan elektroniske værketøjer virker.  Det er åbenlyst for enhver, hvordan et trommesæt virker, fordi man visuelt kan se det, men det er som om vi slår hjernen fra, når komponenterne er gemt væk i en kasse – og så var det sjovt og fascinerende at se, hvad Daniele har fået ud af sine loppefund, lød det fra en deltager med et smil på læben.

Strøm School-programmet kører hver dag til og med 16. august og har mange  spændende workshops og masterclasses (læs mere om de forskellige skole-spor her) på tapetet de næste dage. Tjek programmet ud her.

Læs mere om Strøm School her.