Sao Paulo-publikummet tog imod med åbne arme

En anderledes tone og en anden fremtoning end man normalt ser. Det var med til at trække over 500 brasilianerne af huse til nordisk aften med Días Nórdicos.

Tekst og foto: Henrik Friis

Som norske Moddi lidt lakonisk kommenterede det fra scenen: ”Vi er en trio i dag. Katrine på cello, mig – og så air condition-anlægget…”

Men selv om den store maskine i loftet hev kraftigt efter vejret for bare at holde den allerværste tropehede væk, var tilskuerne konstant helt fremme ved scenekanten for at smage på de nordiske toner denne torsdag aften kulturcentret Sesc Pompeia i Sao Paulo.

DSC03604

Et pakket Sesc Pompeia – her til norske Moddi.

Faktisk var musikerne bagefter enige om at publikummet i Sao Paulo havde været det hidtil mest medlevende på turen – og de havde ellers ikke kunnet sætte mange fingre på opbakningen hidtil på rejsen

Lige meget hvilket af de fem indslag fra Días Nórdicos-holdet, der entrede scenen, var der kødrand rundt om scenen: Til Moddi med klar overvægt i unge kvinder som så drømmende på – til Lydmor med mændene i forreste geled.  Til svenske Alice Bomans stille hymner stod de med nydende miner. Til svenske Hey Elbows pop-fusion var det med overraskede ansigtsudtryk. Og til hårdtslående finske Hisser slap de party-genet sluppet løs – inden Sao Paulos travle tropenat kaldte tilbage til virkeligheden.

Vi talte med en flok publikummer undervejs og efter koncerten for at høre, hvad der trak dem af huse til denne aften med – relativt – ukendt nordisk musik:

DSC03772Gladstone (37 år, ingeniør): – Jeg er meget taknemmelig for aftener som denne. Det er et stort øjeblik for mig. For at være helt ærlig, så er lyden hos de nordiske artister helt anderledes, end den vi er vant til at opleve her. Jeg elsker det bare. Det er som at være på opdagelse – og finde helt nye ting.  Det er et godt mix mellem lyrisk og elektronisk musik. Det går i hjertet på dig – gør dig glad. Får dig til at glemme en hverdag uden for, som måske ikke er så spændende. Ja, det er meget inspirerende. Hvorfor jeg er her? Fordi Sesc er garant for at præsentere kvalitets-kultur – det passede også i aften. Vi behøver meget mere musikalsk udveksling som dette.

DSC03667Kerstin og Lucas: – Vi kom først og fremmest på grund af Moddi – vi havde hørt om ham gennem en veninde – og vi var rigtig glade for at opleve ham. Han synger fra hjertet. Men Alice Boman var også en stor oplevelse, og Hey Elbow kom med et helt anderledes mix and man hører normalt, og lyder bl.a. meget stemningsfuldt pga flygelhornet. Det er meget anderledes, end det vi normalt oplever. Og du kan selv se det på folk. Man kan se det i deres ansigtsudtryk: ”Woaw – det er cool”.

DSC03814Maria (lærer): Jeg er her for at lytte til nye bands – og så for at finde specielle sange, som rører mit hjerte og min sjæl. Jeg synes Hissers musik var fantastisk – lige som Lydmors måde at bruge keyboards på og sample lyden live på scenen. Helt alene. Jeg er nødt til at dykke mere ned i hendes musik. Ideen om en nordisk aften er fremragende. Den kan bruges i mange byer. Jeg er sikker på at alle, der har været her i aften går hjem til deres venner og siger: ”I skal med næste gang”.

DSC03816Denise (32 år, radio-journalist): – Jeg nød det – jeg kan godt lide at høre anderledes musik, Jeg og mange andre kender navne som Björk i forvejen, men en aften som denne viser at der er meget mere. Vi kan godt lide musik, der undersøger og prøver at finde nye veje. Det synes vi også brasiliansk musik gør. Men det her er på en anden måde, så det er en god idé at bringe musikken til vores hjem – ellers er nordisk musik jo mange tusinde kilometer væk fra os. Jeg er selv radiojournalist på Radio Beach Park  og hørte om Días Nórdicos på nettet og i en lokal avis. Jeg har ikke fortrudt jeg kom…

DSC03820Marcelo (37 år, grafisk designer): Jeg kender til Björk – og så Lars von Trier, hvis vi snakker nordisk kultur i det hele taget. En aften som denne er tiltrækkende fordi den er så forskellig: Alice Boman som var så melankolsk og rolig. Og så elsker jeg Lydmor: hun er bare så ”upstage” og levende. Melankolsk, moody, spacy – hun har mange af de krydderier vi forbinder med Norden og nordisk musik.

DSC03822Joao Lima (42 år, tidl. arkitekt/nu kok): ”We feel amazed”. Det her er musik, som er meget anderledes end vores i stil og udtryk. Jeg synes selv vores egen musik som virker noget ensformig – måske er det fordi jeg er brasilianer og hører det konstant – men nordisk musik vil noget andet. Når man ser en kunstner som Lydmor, er det som om hun siger: ”Jeg er som jeg er – jeg stoler på mig selv”. Det virker meget stærkt og personligt. Jeg kender til nordisk musik i forvejen og har rejst med venner i både Danmark, Norge og Sverige, men jeg er glad fordi jeg kom i aften – det har været en ”beautiful experience”. I bør vende tilbage med Días Nórdicos igen.

 

logoer kopi