Sebastian Lind besøgte Aarhus Efterskole i forbindelse med ROSA's efterskoleturné.

Sebastian Lind bringer beatet tilbage

To koncerter for to forskellige slags publikum. En snak om elektronikken, som gennemsyrer musikken. Og ikke mindst masser af autografer, billeder og glade elever. Dét er dagsordenen for Sebastian Lind denne efterårsdag i oktober.

ROSA – Dansk Rock Samråd præsenterer igen et nyt, stærkt navn på en række efterskoler. Electro-popperen Sebastian Lind giver ti koncerter på i alt tre uger. Denne gang også med en friskole på listen.

Sebastian Linds efterskoleturné startede som et mareridt, da E-turens første tre koncerter måtte udskydes. Sebastian Lind måtte nemlig lægge sig med en grim halsbetændelse. E-turens anden uge havde anderledes fart over sig med to koncerter tidligere på ugen og to koncerter på denne dag alene.

Bandet består udover Sebastian selv af guitaristen Anders Kirkegaard og trommeslageren Mathias Miang, og dermed er det denne trio, som med en sætliste bestående af både nye og ældre sange får spillet skolerne varme her i det stormfulde efterår.

Selv trappen var i brug af publikum, som består af 0. - 10. klasse på Herning Friskole.Nysgerrige elever på Herning Friskole

Vel ankommet til Herning Friskole bliver der først stillet gear op, dvs. instrumenter og højttalere. Koncerten er for alle skolens klasser, hvilket betyder fra 0. – 10. klassetrin. Allerede fra start er interessen for Sebastian Lind meget stor. Elever står klar med mobilkameraer og pen og papir. Der bliver dog lavet en aftale om at billeder og autografer må vente til efter koncerten, så bandet kan få tid til at holde en lydprøve. Lydkvaliteten skal jo være i orden.

Efter lydprøven er det tid til frokost. Her får jeg serveret historien om bandets tur gennem mandagens orkan. De holdt i kø på Fyn i timevis, da der var sket trafikuheld på motorvejen i uvejret. Bandet holdt dog humøret højt, hvilket bl.a. kan ses på den video, der blev lagt på det Instagram.

Klokken 13 var det så endelig tid til koncert og Sebastian Lind diskede op med sin melankolske, elektroniske pop, der smager af en blanding af U2 og Turboweekend, og stemmemæssigt er der ligheder med Mads Langer.

De yngste elever sad forrest og var meget koncentrerede i første halvdel af koncerten. Herefter forsøgte de sig med at klappe i takt, hvilket gik fint, men det fungerede ikke lige i den stille sang, bandet var i gang med. Sebastian Lind viste her super godt showmanship og sagde: – Det er ikke endnu, I skal klappe, hvilket gav masser af latter, og generelt var koncerten præget af rigtig god stemning.

Sebastian Lind var en meget populær herre på Herning Friskole. Det er ikke til at se det, men han er faktisk inde midt i denne skare af fans, som gerne ville have - og fik - autografer og billeder.Efter showet var det så endelig tid til autografer og billeder, og Sebastian, Anders og Mathias skrev autografer på livet løs. Især Sebastian, som til tider var så omringet af ivrige og glade fans, at man slet ikke kunne se ham.

Guitarer og rumstationer

Herefter gik turen videre mod Aarhus Efterskole og dagens anden koncert. Vi ankom i så god tid, at der var plads til, at Sebastian og bandet kunne give interesserede et indblik i deres udstyr. Sebastian har en elguitar med, en Fender Telecaster, men den kan meget mere end lave klassisk guitarlyd. Takket være et computerprogram kan han bruge guitaren til f.eks. at lave baslyd. På den måde kan han lave en masse musiske tricks, som til sammen giver den særegne lyd, som han er kendt for.

– Dette setup blev faktisk lavet til min “I Will Follow”-tour, fortæller Sebastian, om det udstyr han bruger. Det er derfor gennemtestet, og der er 100 % styr på grejet.

Guitaristen Anders Kirkegaard er den, der holder styr på lyden på det helt overordnede plan. Hans computer indeholder alle tracks, og på den måde har bandet en sikkerhedsline rent lydmæssigt. Der sker altid noget uforudset, når det er live. Det er en del af charmen ved livemusik.

Anders har et pedalsæt til sin guitar, som virkelig er for viderekomne: – Det er min rumstation, kalder han det. Der er programmeret forskellige lyde i alle pedaler, og her kan leges med tempo, delay osv.

– Jeg har også en helt almindelig guitarforstærker, som jeg altid har spillet på, fortæller Anders om en af de få ting på scenen som ikke virker, som noget man bruger i et rumskib. Anders’ guitar er en Fender Telecaster fra 1972, som ser godt hærget ud, men den giver god lyd.

– Jeg er primært guitarist og spiller også guitar i andre bands som f.eks. Niklas, Barbara Moleko, Nabiha og Mathilde Falch. Anders har dermed nok at lave, når han ikke lige arbejder med Sebastian Lind.

Trommeslager Mathias Miang har en trommemaskine – eller en drumpad, som den hedder – og sammen med stortromme-triggeren ligner det på overfladen et lidt skrabet trommesæt, men lyden er i top. Det stiller dog krav til Mathias, da han står op under koncerterne, og ydermere nærmest står på ét ben. Der skal jo bruges en fod til stortromme-triggeren. Med to koncerter i benene kunne Mathias godt mærke det om aftenen, men det er sjovt at stå på scenen og det er det vigtigste.

Lige som Anders spiller Mathias også i andre bands. Bl.a. i hiphop-bandet Billow – men det er helt klart Sebastian Lind, som har førsteprioritet, hvilket det også er for Anders.

Da vi ankommer til spisesalen for at spise aftensmad, er eleverne allerede godt i gang. De afbryder dog spisningen, og bryder ud i spontane klapsalver, idet Sebastian, Mathias og Anders går ind i lokalet. Eleverne ser VIRKELIG frem til aftenens koncert.

Under spisningen kommer der en elev og spørger Sebastian, om ikke han har tid til at besøge en med-elev, som desværre ligger syg. Den sygdomsramte er stor fan, og meget ked af ikke at kunne deltage ved koncerten. Denne historie vender vi tilbage til.

Sebastian Lind var forbi værelsesgangen på Aarhus Efterskole for at snakke med en sygdomsramt elev og stor fan, som ikke kunne være med til koncerten.Brug af sociale medier

I stedet spørger jeg ind til Sebastians brug af sociale medier. Med over 16.000 fans på Facebook og tæt på 1.400 på Instagram, har han godt fat i det. Sebastian forklarer: – Når jeg er ude, så er det absolut mest Instagram jeg bruger. Det er meget nemt, og der kan laves både billeder og videoer. Jeg kan dele mine opdateringer direkte på Facebook, så jeg rammer begge medier samtidig.

Aftenens koncert går rigtig godt. Publikum er glade, og især under sangen “Fake” bliver der sunget med. Faktisk overtager eleverne omkvædet fuldstændigt til sidst.

Efter koncerten er det så tid til endnu en omgang med billeder og autografer, og alle tre mand i bandet stiller villigt op. Der er også elever, som gør brug af Sebastians tilbud om at købe hans cd’er. Disse cd’er skal der naturligvis også lige skrives autografer i.

Til sidst var der lige historien om den sygdomsramte elev. Jeg følger efter Sebastian ned på en af værelsesgangene og vi møder eleven, som bliver meget glad for besøget. Sebastian får en god sludder med ham, og ender med at give ham to cd’er som en slags plaster på såret, fordi eleven ikke kunne komme til at opleve koncerten.

Lær mere om E-tur på vores Efterskoleturné-site.