Koncentrerede Pop-Piloter får kyndig vejledning af instruktør Marianne Søgaard Andersen

Selv når de havde fri, valgte de at øve

Det første Pop-Pilot-projekt blev afviklet i Horsens i efterårsferien, og det var en inspirerende musikalsk oplevelse for alle involverede – både for de tyve 13-16-årige piger, såvel som de seks instruktører.

– Det har været helt overvældende og fedt. Selv når pigerne egentlig havde fritid, valgte de at øve. De har bare kastet sig ud i det, været åbne og har ikke et sekund haft nej-hatten på. Jeg syntes det har været en fantastisk og inspirerende oplevelse. Og der er brug for sådan en camp, hvor pigerne kan få lov til at udfolde sig og lære alt om instrumenter fra bunden af, fortæller Pop-Pilot-instruktør Karen Mukupa.

– Ja, det er imponerende, hvordan pigerne bare har sprunget ud i det, og har taget alle udfordringer op uden tøven. Det har været så fedt at se, og at være en del af, supplerer en anden af de seks Pop-Pilot-instruktører, Marianne Søgaard Andersen.

En intens uge
Pop-Pilot-projektets 20 deltagere har gennem hele efterårsferien været samlet i Horsens for at spille og lære mere om musik. De er i alderen 13-16 år, kommer fra hele landet og i Horsens blev de så fordelt på fem grupper, hvorefter de brugte ugen på at skrive sange, øve, danse, hygge sig og lære en masse om stageperformance og forskellige instrumenter. Lørdag sluttede det hele med en koncert for familie, venner m.v. på KulisseLageret i Horsens, der sammen med Horsens Musikskole var base for det hele.

En af de tyve er 15-årige Julie fra København, som har været rigtig glad for at deltage i projektet, og hendes reaktion var kort og godt:
– Jeg er blevet klogere på, hvad jeg vil med musikken og har fået meget mere selvtillid.

Og sådan føler de fleste. Der var både musikalske øvede blandt de 20, men også piger der aldrig tidligere havde stået med et instrument i hånden. Uanset udgangspunkt blev pigerne sat til at skrive musik og tekster, finde på band-navn, logo, band-plakat osv., osv. Mange af pigerne har nævnt sangskrivningsdelen, som noget de har lært meget af, og de fremhæver større selvtillid og gode venskaber som det bedste, de tager med hjem i bagagen.

Som en forælder sagde efter koncerten; – Det har været et super arrangement, og en alletiders mulighed for min datter at være med til. Hun har virkelig været glad for at deltage.
Jo, Pop-Pilot 2012 er slut for i år, men for deltagerne lever lysten til at spille instrumenter og de gode venskaber videre.

Succesfuld afvikling af projektet
Konceptet går i al sin enkelhed ud på at piger, der har lyst til at lære at spille musik, får mulighed for det under kyndig vejledning af kompetente og dygtige musikere, der selv har stor erfaring fra musikbranchen. Dertil kommer fem ”storesøstre”, der har hjulpet til med at få hele arrangementet til at glide. Karen Mukupa fortæller i det hele taget om en meget travl uge: – Vi har gennem alle dagene bevæget os i et meget musikalsk miljø, så det har virkelig været intenst.

Seks glade Pop-Pilot instruktørerI det tæt-pakkede ugeprogram blev der også fundet tid til koncert med bandet Outlandish, besøg af rapperen Lucy Love, der kom forbi og fortalte om sine erfaringer med musikbranchen samt electronicamusikeren Heidi Mortenson, der gav smagsprøver på sin kunnen.

Instruktørerne i denne første Pop-Pilot-udgave var Sara Gacic, Karen Mukupa, Marianne Søgaard Andersen, Ida Gard, Anne Kirstine Winkler og Maria Timm.

Projekteder Conny Jørgensen var glad efter Pop-Pilot: – Det har været en forrygende uge med entusiastiske piger, storesøstre og instruktører. I den kommende tid skal vi evaluere Pop-Pilot, og vi har mange gode erfaringer at tage med os. Ud fra en her-og-nu betragtning synes der kun at være gode grunde til at følge op på initiativet.

Der har været en del presseomtale om projektet. Bl.a har Politiken og TV-Avisen været forbi.


Pop-Pilot er initieret af Statens Kunstråds Musikudvalg, som har udpeget ROSA – Dansk Rock Samråd til at arrangere Pop-Pilot. Det gør ROSA i samarbejde med Horsens Kommune, KulisseLageret, Mærk Byen og Musikskolen Horsens med støtte fra DMF – Dansk Musiker Forbund, DAF – Dansk Artist Forbund, DPA – Danske Populær Autorer, DJBFA – Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorer og ORA – Organisationen af Rytmiske Amatørmusikere.