Sonja Hald leverer “kulturel opdragelse” og godt humør på dette års E-Tur

Gennem en afslappet og inspireret koncert formåede Sonja Hald at præsentere dansk-sproget folkmusik til et ungt og nysgerrigt publikum

Tekst: Nadia Donnerborg. Foto: Heidi Nannberg.
For Sonja Hald er E-Turen næsten slut. Deres næstsidste koncert bragte dem til Vrigsted Efterskole – en efterskole for unge med læse- og skrivevanskeligheder. Vrigsted Efterskole har elever i både 8., 9. og 10. klasse, og det var således et meget ungt publikum, Sonja Hald skulle spille for denne onsdag aften.

Det var tydeligt at mærke, at flere af eleverne ikke havde været til koncert før: De valgte at blive siddende under hele koncerten, på trods af, at Sonja Hald spillede flere dansevenlige sange.

Eleverne sad stille, men var helt oppe i front.

Eleverne sad stille, men var helt oppe i front.

Dog skulle man ikke lade sig narre af elevernes stilstand. Det var ikke svært for forsangeren Jonas at skabe en god forbindelse med det unge publikum, da han allerede efter bandets første sang indbød til spørgsmål fra de fremmødte. Det unge publikum viste sig da at være mere end ivrige efter at komme i dialog med bandet.

Sonja Hald, der i 2014 vandt Karrierekanonen, er blevet kendte for deres skæve og sjove danske tekster, der trækker paralleller til blandt andet C.V. Jørgensen. De jonglerer med poetiske vendinger med en samfundskritisk vinkel.

Sonja Hald – som består af Jonas på sang og guitar, Simon på guitar, Ole på banjo, keyboards og guitar, Jakob på bas og Mikkel på trommer – fik da også hurtigt en god forbindelse med det unge publikum. Det første spørgsmål bandet fik, handlede derfor naturligt nok, om, hvorfor de har valgt et så feminint navn. Publikum fik hele historien: Det startede som en kommentar til kønskvoter på de danske festivaler, men da de kom med i Karrierekanonen fangede bordet, og navnet har siden hængt ved. Den historie resulterede i en del latter, og en atmosfære som herefter var afslappet og intim. Navnet er desuden et anagram over forsangerens, Jonas Dahls, navn.

Tæt samspil og intensitet.

Tæt samspil og intensitet.

Flere af eleverne havde mod på at snakke med bandmedlemmerne efter koncerten og til at spørge efter autografer. En pige kommenterede at hun synes, det var “super fedt”, at bandet tog sig tid til at snakke med publikum, både under og efter koncerten. Hendes veninde erklærede sig enig, og tilføjede at det var fedt at få bands ud på skolen.

Tid bagefter til snak og autografer.

Tid bagefter til snak og autografer.

Vrigsted Efterskole har været med i E-Tur siden 2011. For Vrigsted Efterskole er E-Tur mere end blot god aftenunderholdning. Søren, en af efterskolelærerne, forklarede, at det er en “suveræn mulighed for at lære de unge at være gode pladekøbere og at være et ordentligt koncertpublikum”. Med et smil påpegede han, at han tidligere har oplevet, at eleverne udvikler sig meget som koncertgængere i løbet af E-Turen, som efterskolen har besøg af flere gange i løbet af skoleåret. I år tager De Underjordiske og Pede B. også turen forbi efterskolen. På Vrigsted Efterskole er E-Tur således et led i en “kulturel og musikalsk opdragelse af eleverne”, som læreren Søren sagde.

Sonja Hald spiller deres sidste E-Tur koncert i dag på Den Rytmiske Efterskole i Asperup på Fyn.

...og der blev lyttet og kigget..

…og der blev lyttet og kigget..