900 musikglade spanske tilskuere - her bagt i stemning af aftenesn vært Carsten Holm.

Spansk kø til nordisk aften – så lang øje rakte

900 tilskuere inde – og hundredevis måtte vente udenfor – da Dias Nórdicos for femte år i træk understregede nordisk musiks tiltrækningskraft med Dísa, Lydmor, Thomas Dybdahl, Old og Black Twig.

”Vi blev bare smaskforelskede i Lydmor på Días Nordicos”

”Musikalsk opdagelse af Dísa (Island) på Días Nórdicos, Sikke en fantastisk stemme”.

”Stærk akustisk musik med Tomas Dybdahl på Días Nórdicos”

”Tak til Días Nórdicos for endnu et år at præsentere de luxe artister. I aftes var stor. Vi ser frem til de kommende arrangementer”

Blot et lille udpluk af de mange tweets oven på lørdagens åbningskoncert af 2014-udgaven af Días Nórdicos- festivalen – og helt repræsentativt for den stemning, der prægede de fem timers musik på Sala Cats i Madrid.

Eller som en meget glad Lydmor (Jenny Rossander) sagde lige efter at være gået af scenen efter sin første koncert i Spanien:

laaaang kø - flere timer før koncertstart,– Fantastisk! Sikke et dejligt publikum. Jeg forstår ikke, hvordan man kan elske musik så meget, som man ikke kender. Det var bare åbne arme – hele vejen igennem”.

Men sådan er det med Días Nórdicos og festivalens brand. Her på femte år er koncerterne – arrangeret af festivalen og ROSA i fællesskab – proppet med entusiastiske spanske tilskuere. Også selv om langt hovedparten ikke kender musikken eller grupperne på forhånd, eller højest har tjekket op på navnene på nettet i dagene forinden.

Køøøøøøøøøøøøø – og Dísa
Men festivalens ry – bakket op af helsides-omtaler i Spaniens største dagblade og omtale i national-radio – gør sit: Langt over 1500 stod tålmodigt i kø uden for spillestedet før koncerten lørdag aften: ned ad gaden, rundt om hjørnet – og langt ned ad næste boulevard. Og selv om de tilladte 900 hurtigt var lukket ind, var tålmodigheden stor i de næste timer frem, hvor mange hundrede udenfor ventede på, at det kunne blive deres tur til at opleve nordiske artister.  Og leve med i musikken.

Disa - koncentrerede miner til første spanske job.For leve med i musikken, det gør de. Det fik Dísa at mærke fra start med sin vekslen mellem sfæriske pigepop og tungere stemninger og pompøse elektroniske beats, mens hun svævede rundt til musikken i det struttende skørt;

Vi havde det bare rigtigt godt deroppe på scenen – et fantastisk publikum, mente Dísa som især var glad for modtagelsen i koncertens start og da hun  sluttede af med ”Sun”. – De var så umiddelbare – som om de kendte musikken, sagde sangeren, der egentlig ikke havde ændret så meget så meget i sit show til sin spanske debut: – Bortset fra at jeg nok dansede mere ned jeg plejer…

Lydmor - stærk i sin publikums-kontakt.Storm med Lydmor
Så til Lydmor som indtog scenen alene – og indtog den med storm. De rastløse fagter i den blå kimono, hendes energi, spil med vandflaske, ilden i øjnene og den afvekslende musik på sætlisten bjergtog spanierne. Og tilskuernes modtagelse smittede af på Lydmor. Så meget at hun nervøs men alligevel selvtillidsfuldt besluttede at ende det hele med helt nyt nummer (arbejdstitlen er ”Rolling The Dice”, red.) som hun havde lavet i flyveren på vej til Madrid fra det sidste af sommerens mange engagementer i Belgien. Og igen til jublende modtagelse. Derfor hendes positive reaktion i toppen af artiklen. Og det er nok heller ikke det sidste spanierne kommer til at høre til hende – efter koncerten viste nogle spanske festivaler i hvert fald interesse.

Lyn-rundspørge
I pausen viste en lynhurtig rundspørge blandt en flok tilskuerne, at musikken faldt i  spaniernes smag. Amaia og hendes følgesvend Juanri: ”De var gode begge to – meget forskellige, men gode”.

Luis fra Madrid hældte mest til Lydmor: ”Jeg kan rigtig godt lide Bjørk, og jeg synes at Lydmor havde lidt af de kvaliteter i sig”. Polske Asia og hendes spanske veninde Lucia: ”Især Lydmor – men det her er en rigtig god måde at høre ny musik på”. ”For mig er det ukendt musik, men jeg kan godt lide arrangementet og vidste ikke at det var så stort”, fortsatte Lucia om Días Nórdicos.

Thomas Dybdahl - Feststemt publikum og smilende hovedperson.Festende ramme
Efter Dísa og Lydmor var kontrasten stor til Tomas Dybdahl, som måtte leve med en noget mere snakkende ramme end vanligt til denne akustiske optræden. Dybdahl har godt fat i det nordeuropæiske publikum og i Holland, Belgien, Frankrig, England og USA. Men koncerten i lørdags var kun Dybdahls anden i Spanien (den første for fem uger siden var ved La Mar de Músicas festivalen i Cartagena), men han har worldwide kontrakt med Universal og håber især at kunne komme ind på det store spanske festivalmarked næste sommer.

”Måske kan I sige til sidemanden om at sænke stemmen lidt” sagde han til publikum: ”Men ellers er jeg glad for at I har det så festligt”, sagde han med en venligt smil, og nordmandens personlige sange, fik da også gjort indtryk i den forreste halvdel af den store sal. Dels blev der sunget med flere gange – og især ”Shine” skabte jubel denne aften.

– De var meget søde ved mig, sagde han bagefter koncerten om tilskuerne. – Selvfølgelig vil man altid ønske sig, at de lytter mere. Men efter to minutter kan man godt mærke, hvor det bærer hen. De var jo meget entusiastiske –  og så ændrede jeg i min planlagte sæt-liste. Jeg har jo seks album at tage numre fra, fortalte Tomas Dybdahl.


Småpludrende showwomanshipuploads_gallery_3_6453_th--old2.jpg

Så skiftede koncerten karakter med svenske Old – tre unge svenske kvinder fra Malmö, som her spillede deres første udenlandske job i deres halvandet år lange karriere – inden en længere italienstur venter til januar. Men de gik helt uimponeret til opgaven med deres trestemmige vokaler, bygget op omkring enkel synth-pop eller støttet af guitar – og lidt spøjs showmanship og småpludrende publikumskontakt.

Internt i gruppe var de en smule usikre over publikums-reaktionen: ”Jeg tror de måske var lidt forvirrede over vores stil”, mente Nina, mens både Constance og Johanna var enige om modtagelsen: ”Det var en varm reaktion  – de var gode ved os og hjalp os virkeligt meget”, sagde de og håbede optrædenen vil give mere spansk efterspørgsel efter trioen på Soundcloud, YouTube og Spotify.

uploads_gallery_4_6454_th-blacktwig2.jpg

En meget bred pallette
Og så sluttede finske Black Twig af. Efter job i Norden, England, Tyskland og Belgien er en af ambitionerne nu at få foden indenfor på den iberiske halvø, og kvartetten med sin 80’er-inspirerede indierock fik banket lidt backbeat og distortion ned på den vidt forskellige pallette, det spanske publikum fik med sig hjem. ”Vi kan kun kalde det en god modtagelse – og i det hele taget har hele set-uppet omkring Días Nórdicos fungeret godt”, sagde bassisten Aki bagefter.

”Jeg kendte ikke andre af grupperne end Black Twig, men det var også de bedste. Og så var Tomas Dybdahl god”, mente madrileneren Silvia bagefter. Claudio var mest til Old, men mente at det ”i det hele taget er godt at høre noget helt ny musik udefra. Og vi kan godt lide nordisk musik hernede”.

Og sådan blev de forskellige spanske smagsløg altså tilgodeset på en aften, hvor de nordiske bands endnu en gang imponerede ved sin tiltrækningskraft i det spanske.

Spansk landsdækkende Radio3 vil om kort tid dække koncerten i sit Nordicos-program. Vi oplyser hvornår her på siden så snart vi har data.

 

Læs mere: Roser til Lydmorg fra spansk branche og presse