SPOT-åbningaften: Figurines, to canadiske bands og tre europæiske crossover-koncerter

Anmelderroste Figurines åbner SPOT-festivalpladsen torsdag 1. juni 2006 sammen med canadierne Elliott Brod og Holy Fuck samt det europæiske crossover-koncertprojekt Un-Pop Classik. De danske og internationale musikalske indslag overtager rampelyset udenfor på festivalpladsen, når den 12. SPOT Festival officielt er spillet i gang af de århusianske debutanter Lis Er Stille i Musikhuset Aarhus’ Store Sal (se link nederst).

– SPOT er traditionelt et mødested, hvor netop udveksling af erfaringer, musik og visitkort er et af hovedelementerne, og i år sætter vi lidt turbo på udvekslingsdelen ved allerede torsdag at præsentere flere sær-indslag, fortæller ROSA- og SPOTs leder Gunnar Madsen.
Forårets danske musikfremstød på Canadian Music Week i Toronto, hvor Kira & The Kindred Spirits, The Blue Van, Tina Dickow, Pernille Gunvad og Figurines gav en række succesfulde showcases, er den direkte anledning til koncerterne med Elliott Brod og Holy Fuck:
– Vi har ønsket at invitere et par nyere canadiske orkestre til at spille på SPOT som opfølgning på MXD-fremstødet på Canadian Music Week, og udover at ønske det bedste for de canadiske orkestre i Europa, forsøger vi herigennem at styrke vort internationale netværk og samarbejde, siger Gunnar Madsen.

To canadiske bands

 

Canadiske Elliott Brood optræder med death
country – en sælsom blanding af folk,
skurrende bluegrass og dyster roots.

Elliott Brood optræder med en sælsom blanding af folk, skurrende bluegrass og dyster roots – de kalder selv stilen for death country: Dystre ballader om folkelige legender, kærlighed og mord sunget med whiskey-gennemblødt vokal og spillet på instrumenterne banjo, lap steel og antikvariske orgler.
Det andet canadiske indslag, Holy Fuck spiller elektronisk musik – uden brug af laptops – med et virvar af gamle legetøjskeyboards, effektpedaler, pulserende bas og trommer. Bandet improviserer, hvilket gør live-optrædener til en uforudsigelig, levende og meget intens oplevelse.
Og danske Figurines var netop med MXD på Canadian Music Week i foråret – og fortsatte bagefter på en succesfuld koncertturné i USA: Roserne nærmest hagler ned over nordjyderne, hvis skæve amerikansk-inspirerede indierock af selv de tungeste amerikanske anmeldere spås en stor fremtid. Gruppens to albums er udgivet i Europa – og det seneste, ”Skeleton” er også ude i Nordamerika.

Spanske Sunday Drivers, anført af den
karismatiske forsanger Jero Romero giver
Un-Pop Classik-koncert sammen med
Ensemble MidtVest.

Derudover vil der på åbningsaftenen være dansk uropførelse af tre europæiske crossover-koncerter kaldet Un-Pop Classik: Spanske Sunday Drivers, belgiske Venus og færingen Teitur optræder akkompagneret af det klassiske danske ensemble, Ensemble MidtVest, der før har samarbejdet succesfuldt med rockverdenen, blandt andet til Dictes TRAX-koncert i efteråret.

Spanske Sunday Drivers, der efterhånden er festivalveteraner udi 60’er- og 70’er-inspireret rock, bliver anført af den karismatiske forsanger Jero Romero’s dybe og kraftfulde vokal, mens belgiske Venus er kendt for teatralsk rockperformance, blide melodier, musikalsk kraft, intensitet og et indadvendt tekst-univers. Endelig optræder den færøske singer/songwriter Teitur, der før har spillet på SPOT – ligesom han med charme og beskedenhed har præsenteret sine følelsesladede og let melankolske kompositioner i det meste af verden.

Un-Pop Classik – crossover-koncerter på festivaler
i fire lande

De tre navne – samt franske Dionysos, som har meldt afbud til SPOT – spiller indbyrdes på hinandens festivaler i løbet af sommeren og til skiftende klassisk akkompagnement: De optræder på Benicàssim i Spanien, Nuits Botanique i Belgien, Eurockéennes i Frankrig og altså SPOT Festivalen herhjemme. Un-Pop Classik-projektet er initieret af den spanske festival og støttet af EU.

Det er nyt, at festivalpladsen åbner op for publikum allerede om torsdagen.
– Vi vil gerne sikre, at så mange nysgerrige som muligt får en chance for at snuse til hvad SPOT Festivalen er for noget, siger Gunnar Madsen.
2-dages festivalbilletter og -armbånd giver adgang til festivalpladsen på åbningsaftenen, mens der er entre for øvrige. Adgangsbilletter á 20,- sælges ved indgangen så længe scenekapaciteten rækker.

Læs også: Lis Er Stille åbner SPOT Festivalen – efter ”lucky punch”, offentliggjort 6. april, 2006.