SPOT Calling on Tour slutter – men musikken lever videre

Sangskriver- og producerworkshoppen er nået til tredje og sidste stop, Spillestedet Thy i Thisted, inden den fredag runder af og sender deltagerne hjem med oplevelser, ny viden og masser af gejst på at forfølge musikken.

Tekst og foto. Mikkel Wenzel Andreasen

Det er tunge toner og masser af bas, der strømmer ud fra det lille, delvist lydisolerede, øvelokale i Plantagehuset, som ligger i forbindelse med Thisted bibliotek og Spillestedet Thy.

Herinde sidder produceren Claus Holm sammen med den engelske sangskriver Jess Morgan og to af de Thisted-talenter, som er blevet udvalgt til at deltage i workshoppen.

Jess Morgan indspiller en vokal, mens Claus Holm roder med elektronikken.

Rytmerne er der, og hooket er i skabet, men der skal stadig eksperimenteres. Er det en poppet, kvindelig vokal eller er det mere en funky reggaelyd? Teksten bliver indspillet på mange måder og med det samme. Lejren har meget kort fra ide til handling, og det betyder, at deltagerne lynhurtigt kan se, hvordan musik bliver skabt gennem eksperimenter.

– Der bliver ikke prædiket om, hvordan musikken bliver lavet, eller hvordan man bruger forskellige programmer. Det bliver bare vist og prøvet af og jeg kan stille spørgsmål – og så lærer jeg rigtig meget om, hvordan man kan gøre, siger Ilma Haskovic på 18 år, som er aspirerende producer.

Både deltagere og arrangører vinder på lejren

SPOT Calling on Tour er et samarbejde mellem Aarhus Calling, SPOT, ROSA og de tre regionale spillesteder, Fermaten i Herning, Turbinen i Randers og Spillestedet Thy i Thisted.

Og selvom målet har været at inddrage lokale sangskrivere/producere og få udbredt kendskabet til professionel sangskrivning, så har ikke kun deltagerne fået et stort udbytte af lejren: Også undervisere og mentorer, har taget en masse med sig fra mødet med de unge musikere:

– Jeg elsker det! Det har været en fantastisk oplevelse, at være med ude at finde og arbejde med det her rå, uudnyttede talent på turen, siger Jess Morgan og fortsætter:

– Jeg har skrevet sange i mange år, og har fundet en formel som virker. Men mødet med alle de unge musikere har virkelig også givet mig meget inspiration og har betydet, at formlen hele tiden ændrer og udvikler sig.

Og konceptet med sangskrivning på tur ud i landet har været en fantastisk mulighed, mener Ilma Haskovic:

Deltagerne lytter indspilninger og musik igennem, inden valget om nummerets retning skal tages.

– Underviserne er vildt dygtige, men tager stadig os unge seriøst og det er bare så fedt, at sådan et tilbud kommer til Thisted – det er ikke altid, at vi får så meget af den slags her. Og det har været fedt at få erfaringen med at lave rigtig pophit-musik, selvom jeg måske ikke selv vil den vej med min egen lyd.

Kommerciel succes in spe
En af projektets bagmænd er Rewan Riko, producer og sangskriver sammen med Claus Holm i producerduoen Brand New Records, som blandt andet har skabt succeser med Nik og Jay.

Ikke desto mindre har lejren også været en øjenåbner for ham, for talentniveauet har været imponerende.

– Deltagerne har ikke været vant til at arbejde i teams, som man gør det professionelt, så det har alle steder været den første hurdle, siger Rewan Riko og fortsætter:

– Men vi har under de tre lejre fået lavet 10 så godt som færdige numre, som jeg vil pushe til forskellige selskaber og artister – og af dem er der 3-4 numre, som har klart hit-potentiale.

Workshoppens deltagere i Thisted fik også medietræning, da Nordjydske kom på besøg med både fotograf og journalist.

Og selvom lejren har fokuseret på sangskrivning og produktion, har der også været overraskelser på vokalsiden:

– I Herning havde vi en deltager, som har sådan en international vokal, der er meget efterspurgt lige nu, og det er netop det, som projektet også kan: Vi kan komme til Herning og finde det her talent, som vi ellers er vant til at arbejde med på professionelt niveau, men her finder vi det allerede på talentniveauet. Det er så fedt, siger Rewan Riko.

Mere SPOT Calling, tak

Fredag lakker projektet mod enden, og hvis der er en ting, som skulle gøres anderledes, så har Ilma Haskovic et bud:

– Jeg synes helt klart, at den her type lejr skal udbygges, og måske gøres til en hel uge (i hver by, red.), hvor man arbejder endnu mere på tværs af teams og genrer. Så kan man også guide, udfordre og udvikle os deltagere endnu mere til, hvor vi gerne vil være som artister.

ROSAs projektleder Conny Jørgensen, som har været ude og besøge alle tre lejre, kan også tilslutte sig koret af tilfredse deltagere og arrangører:

– Såvel de lokale, unge kunstnere samt de involverede spillesteder har leveret på et fantastisk niveau. Det giver på alle mening at videreudvikle projektet, så det fremadrettet kommer til at omfatte andre byer og regionale spillesteder til gavn for den nye generation af sangskrivere.

Og står det til Rewan Riko, så er det bestemt heller ikke sidste gang, at SPOT Calling ruller ud, og han vil også gerne se på, hvordan projektet kan tunes:

– Jeg tror 100 procent på, at projektet har hjulpet nogen af de her unge artister videre og givet dem ny inspiration til at forfølge en karriere, så jeg vil helt sikkert gerne gøre det igen, og også i et andet format af varighed og spillesteder!

Claus Holm arbejder på højtryk for at sætte lyd på de ideer, som flyder gennem rummet.

– – –
Foto i top: Garvet producer Claus Holm og Thisted-deltageren Ilma Haskovic, som også selv er producer, snakker sammen om det nummer de arbejder på.
– – –

SPOT Calling on Tour støttes af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik