Stor-roste Under Byen til SPOT

Under Byen har høstet kæmpe-roser på det seneste – ikke bare oven på gruppens seneste cd ”Samme Stof Som Stof”, men også på den igangværende turné, hvor Gaffa f.eks. smed hele seks stjerner efter gruppens optræden i Århus i torsdags.

Jo, der er sket meget med Under Byen siden gruppen sidst besøgte SPOT Festivalen (2002 og 2003), og bl.a. fik Rolling Stone Magazines David Fricke med i fanskaren.

Dels er den internationale karriere kommet rigtigt godt i gang – bl.a. i Tyskland, Holland og Frankrig. Men også herhjemme har gruppens specielle stemninger slået an, og Under Byen har nu prøvet at være hitliste-orkester!!

Det understregede en 12. plads på Top 40 album-listen tydeligt i forbindelse med cd’ens udgivelse. Lige som gruppen live også hævdes at være steget et par grader – bl.a. ved et gennemført visuelt show, som netop har været på en mindre Danmarks-turné, inden udlandet nu venter. Før SPOT igen præsenterer gruppen på dansk grund.

Laleh – svensk multikunstner på SPOT

Ny på SPOT-plakaten er også den 23-årige iransk-fødte svensker og multikunstner Laleh, som efter at have prøvet kræfter med teater, kunstmaleriet og det skrevne ord nu har kastet sig over popsange på både engelske, svensk og persisk – det har f.eks. kastet radiohittet “Live Forever” af sig.

Og derudover bliver der også – som sidste år – et større program på spillestedet Train gennem de to festivaldage 2.-3. juni:

The Royal Highness entrer igen SPOT-scenen iført skovmandsskjorter, brøl og slingrende powerchords i håb om endnu flere udenlandske kontakter, og får dansk selskab af bl.a. Dúné, der beviser at Skive-egnen også mestrer sprudlende indieelektrorock i spændingsfeltet mellem Interpols dystre storbyrock og synthrockede elektroflader a la New Order. Nordstrøm er også til elektropop – og synger på dansk, mens Mani Spinx hører til i et musikalsk crossover af country, 70’er-funk og singer/songwriter-stilen. Og så er internationalt efterspurgte Pinboys klar til en omgang hardrocking pop-punk, mens Surfact også er til det hårde, men med hang til iørefaldende guitarrock.

Whyte Seeds – med i SPOT-programmet
på Train.

Der er også kraftigt nordisk islæt på Train-programmet, hvor Sverige har en hel kvartet af indslag med: Festrockerne og indiepopperne David & The Citizens gæster igen SPOT efter to års fravær med deres blanding af ska, boogie-woogie, vals m.m., og duo’en Johnossi står for melodiøs rock med eksplosive omkvæd udført af blot vokal, guitar og trommer. Hello Saferide er endnu mindre: Et énmandsband bestående af sangeren og sangskriveren Annika Norlin, der befinder sig godt i sit engelsksprogede indie-poplandskab, mens Whyte Seeds  i dag har byttet garagelyden ud med pænere arrangementer – men stadig har det livsbekræftende gén med sig. Endelig er norske Noora Noor r&b-genrens førstedame i hjemlandet – og det har den somalisk fødte sanger faktisk været siden debut’en i 1999.

Det er et samarbejde mellem bookingbureauerne Skandinavian, DKBMotor og pladeselskabet Iceberg, der står for programmet på Train – i dialog med SPOT Festivalen. Som ROSAs leder Gunnar Madsen siger:

– Den slags branche-samarbejde har festivalen arbejdet med på forskellige områder siden SPOT 09 i 2003. Initiativet på Train skal ses som et forsøg på at sikre bredde i udbudet og hele tiden søge nye veje, så festivalen ikke sander til i sin udvælgelses-procedure.