STRØM Festival rammer København i denne uge

Fra spændende nationale/”skæve” danske indslag til verdensnavne som Aphex Twin og The Orb.

Luften over København vil i denne uge syde af elektroniske vibrationer, når musikfestivalen Strøm, der specialiserer sig i elektronisk musik, for femte gang i træk gør sit indtog.

I løbet af ugen vil Strøm præsentere koncerter og events, der både via beliggenhed og repertoire vil byde den interesserede lytter på utraditionelle koncertoplevelser.

”Lys og Lyd” –  fra kirker til betonforstæder
I løbet af ugen vil den elektroniske musik blive bragt ud til publikum på mange forskelligartede steder: Afdeling for Musikvidenskab vil mandag 15. august præsentere ”Lys og Lyd”, et samarbejde mellem to komponister, en lysdesigner og 24 musikere. De vil tilsammen omdanne hele den tre-etagers store bygning til en overvældende udfoldelse af elektronisk musik og lys.

Festivalen præsenterer koncerter i flere kirker i hjertet af København, blandt andet Brorson Kirke på Nørrebro, hvor sangerinden Hannah Schneider og musikeren Henrik Marstal onsdag 17. august  vil fortolke og remixe musik af komponisten Gustav Mahler. Den tyske senromantiker har flere passager i sin symfoni, der med nutidens ører kan høres som ambient lyd.

I den mere mørke ende af spektret indbyder Strøm til en udflugt til forstaden Albertslund, hvor man med koncertaftenen ”2620 Grime” sætter fokus på undergrundens talenter i denne hårdtslående, elektronisk inspirerede engelske undergren af hiphop. Det sker på spillestedet Forbrændingen torsdag 18. august.

 

To koncerter med legendariske kunstnere
Festivalens

to største scoops er dog uden tvivl to engelske artister, der hver for sig kan siges at være legendariske indenfor deres gren af den elektroniske musik.

Richard D. James, bedre kendt som Aphex Twin (billedet), har siden udgivelsen af pladen ”Selected Ambient Works 85-92” markeret sig som en af de vigtigste kræfter, specielt indenfor genren IDM, eller Intelligent Dance Music. Han kan opleves på TAP1, lørdag 20. august.

Den engelske duo The Orb blev dannet 1988, og har med inspiration fra Kraftwerk og housemiljøet i Chicago skabt sig et vigtigt renommé indenfor Ambient House genren. De har, i løbet af de sidste ti år, udgivet ikke mindre end seks albums, og på det sidste, ”Metallic Spheres” fra 2010, er der gæsteoptræden af Pink Floyd-guitaristen, David Gilmour. Duoen optræder fredag 19. august i Enghaveparken.

 

Læs og lyt videre
Foruden 

disse og mange andre koncerter, vil det også være muligt at deltage i workshops, hvor indbudte talere vil præsentere aspekter af det nyeste elektroniske landskab.
Læs mere på festivalens hjemmeside:

Hjemmesiden  for musikbibliotekerne bibzoom.dk har i samarbejde med kuratorerne lavet en lytteguide, der præsenterer de optrædende kunstnere. Den kan læses her:- guiden giver også links til gratis musiklån med de omtalte kunstnere.

_

ROSAs leder Gunnar Madsen er formand for STRØMs bestyrelse.