The Broken Beats: En ”hemmelig” dansk musikeksport-succes

The Broken Beats: En ”hemmelig” dansk musikeksport-succes
Henrik Friis

The Broken Beats er en dansk succeshistorie når det gælder musikeksport. Der er bare ingen der kender til den: Hver weekend kører bandleder Kim Munk og hans gruppe sydpå til de tyske scener, hvor de når året er omme vil have spillet 80-100 koncerter. Om kort tid indspiller de deres anden cd for deres tyske pladeselskab – og deltager senere på måneden i den internationale musikmesse Popkomm i Berlin.

– – –

Mellem 80 og 100 koncerter i løbet af 2004. Dét er tal, der fortæller om masser af energi og stor efterspørgsel.

Gruppen det gælder, er The Broken Beats, som har Kim Munk som bagmand, og det er da også helt korrekt, hvis læseren af disse linier siger ”det har jeg da hverken læst om eller hørt”: Kim Munk & co.s musikalske liv foregår nemlig i Tyskland, hvor The Broken Beats både har pladeselskab og booker, og hvor gruppen altså drager på arbejde noget nær hver weekend. Herhjemme er karrieren til gengæld så godt som ikke-eksisterende.

Kim Munk & co.s show skulle lige
overbevise den tyske booker…

Lidt historie: For to-tre år siden skabte The Broken Beats røre i især den østjyske undergrund med en række gakkede men også musikalske kompetente koncerter, der nærmest havde karakter af rockcirkus og som skamløst brugte løs af hele rockhistorien. Det resulterede i medvirken på SPOT 08 Festivalen i maj 2002 – men nok så vigtigt også deltagelse samme efterår i ROSAs Skand-All-projekt, der har som formål at skabe et brohovede for danske grupper til det store tyske marked.

Kontakt via Skand-All
For uanset at den første udgave af gruppen på samme tid var ved at gå i total opløsning på grund af vidt forskellige ambitioner, så gav Skand-All-turen til Tyskland job på den tyske Elmshorn Festival, og samtidig var det tyske pladeselskab Hazelwood begyndt at vise interesse.

Hazelwood trak gruppen til Frankfurt i vinteren 2002/2003 for at indspille debut-cd’en ”The Weather Beats The Rhythm” og sendte den ud på det tyske marked. Her har den solgt, om ikke prangende så stabilt i forbindelse med gruppens koncerter, og der meldes også om salg på det øvrige europæiske marked: – Ja, selv i Japan er der 50 der har købt den, siger den århusianske musiker/skuespiller Kim Munk, og griner ved tanken om at have tilhængere i så fjerne regioner.

Broken Beats kapitel 2 – Kim Munk er glad
for sit nye hold.

Fra verdens mindste klubbber til sale med 2-3000 tilskuere
Men derudover satte pladeselskabet Hazelwood også Kim Munk i forbindelse med den tyske booker Stefan ”The Dude” Tolkmitt fra Dude Intertainment, der i dag står bag den tilsyneladende never-ending koncert-række The Broken Beats er på, og hvor der er givet koncerter lige fra ”verdens mindste spillesteder” til koncertsale med 2-3000 tilskuere:

– Han var dog ikke overbevist fra start. Faktisk forstod han overhovedet ikke den første koncert med os, han oplevede. Det var først ved den tredje optræden, at Tolkmitt ”så lyset” og blev overbevist, har han fortalt os senere. Til gengæld har han så arbejdet helhjertet for os siden, fortæller Kim Munk.

Da The Broken Beats startede på sin nye tyske tilværelse var det med ny besætning. Kim Munk fik medlemmerne af Silver Rocket – Mads Tønder (trommer, kor), Maria Timm (bas, kor), Søren Fischer (sampling, mundharpe) og Nish Klougart (guitar) – til at træde ind i gruppen, som derudover hele tiden supplerer sig selv og tager af sted til Tyskland i opstillinger, der veksler mellem fem og 13 musikere:

For så har den gode hr. Munk måske truffet en blokfløjtespiller i mellemtiden, som det kunne være sjovt at arbejde sammen med. Eller en percussionist, en harmonikaspiller, en sampling-specialist osv. Alle muligheder er åbne. Det eneste der ligger fast inden Århus-gruppen drager afsted til den ugentlige rejse sydpå er førnævnte fire musikere:

Broken Beats – satser på
show og musik.

Investering i bandbus
– De er som gode venner – og det er vigtigt at være gode venner, når man lever et liv som det vi gør nu, hvor man er på landevejen hver weekend, siger Kim Munk, der for halvanden måned siden tog konsekvensen af alt rejseriet og investerede i en Mercedes-bandbus (fra 1984) til de mange Tysklandsture. Siden købet er de første 20.000 km asfalt allerede passeret under karosseriet….

– Jamen, de mange koncerter og den efterspørgsel som vi oplever, er da meget spændende. Det er vel i virkeligheden det, man altid har drømt om, og vi er også begyndt at tjene lidt penge på det – men i drømmene var det nok ikke iberegnet, at det først skulle ske, når jeg har den alder, jeg har nu, siger Kim Munk, der har rundet de 29 år.

Men derfor forfølger han alligevel chancen nu, og sætter let de næste fire-fem år af til at forfølge musikdrømmen, selv om det også betyder, at han kommer i stærkt underskud, når det gælder trangen til skuespil. (Kim Munk har også været særdeles aktiv omkring den århusianske teatergruppe Opgang 2, red.) – Men det må jeg så indhente senere…

Ny indspilning i Tyskland – og Popkomm
Om to uger skal Kim Munk og The Broken Beats til Frankfurt igen for at indspille sin anden cd – ”Hazelwood har sagt at de vil gøre ekstra meget ud af den udgivelse” – og 30. september medvirker gruppen ved den store internationale musikmesse i Berlin, Popkomm, hvor gruppen spiller som del af en stor Hazelwood-aften.

– Koncerter i Danmark? Det er mere end halvandet år siden, og næh, der er heller ikke planer om det lige nu. Men hvis nogen er interesseret, er de velkommen til at maile til mig på kaoticband@hotmail.com, siger bandlederen med den sigende mailadresse.

Se i øvrigt den massive Broken Beats-turliste The Broken Beats – og så er den ikke en gang komplet…