TRAX: Klub 47 levede op til sit gamle ry

Klub 47.

Det er med tydelig veneration i stemmen, at man siger navnet på Amager-klubben – uanset om man hører til nutidens aktører, eller om man er en tidligere bruger som Natasja.

Tirsdag aften vendte Danmarks nye store reggae-stjerne tilbage til lokalerne på Tycho Brahes Allé 35, hvor hun selv lærte musikken at kende: Dér hvor hun i 90’ernes start havde øvelokale, hvor hun senere lavede sine første studie-indspilninger og hvor hun også gav sin første egentlige koncert med No Name Requested.

Og gårsdagen var en tilbagevenden i en form, der både virkede som en varm tak-for-tiden og som frisk vitaminindsprøjtning til alle de nye klubmedlemmer, der var dukket op – medlemmer som nu selv pønser på at give sig i kast med musikken.

På den måde blev den første af denne sæsons koncerter i DRs og ROSAs  ”TRAX – Coming Home”-regi en glimrende intro: Natasja kom hjem – og vi andre fik fortalt lidt af historien om ”hvordan det dog var kommet så langt”…

En håndspillet groovet koncert – 12 musikere
og ikke en computer i miles omkreds.

Med i alt 12 musikere på scenen (inkl. fire blæsere) var det alt andet end en intim-koncert Natasja & Ragapack diskede op med. Det var derimod tirsdags-fest: en elektrisk gyngende, vugge-huggende ragga- og dancehall-aften og med soul, pop og hiphop-krydderier. Dejligt ”håndspillet” – og med en selvsikker frontfigur fyldt med al den selvtillid som succes på både Roskilde og SPOT Festival og ikke mindst sejr i en international reggae-konkurrence i genrens hjemland, Jamaica, ganske naturligt giver.

Uanset det lagde hun ikke skjul på alle de glade Klub 47-minder oppe fra scenen – og heller ikke udenfor…:

– Jeg var så småt begyndt med musikken i 1989-90, og prøvede at synge lidt på spillestedet Barbue. Dér hørte Niels ”Turbo” (fra Rockers  By Choice, red.) mig, og han inviterede med det samme ud i Klub 47, og sagde, at dér kunne  jeg øve og gøre meget mere ved musikken, husker Natasja før koncertstart.

Klub 47 – måske gammel og slidt, men
feelingen er intakt.

– Der var jo lidt langt derud inde fra Bryggen (Islands Brygge, red.) hvor jeg hørte til, men til gengæld var mulighederne i Klub 47 bare fantastiske. Selv om det mest var kendt for at være et hiphop-sted dengang med Rockers By Choice, Al Agamis første gruppe Dope Solution osv., var der også plads til, at sådan en som jeg kunne dyrke reggae-interessen.

–  Så det endte med at blive vores base – det sted vi øvede og mødtes, siger Natasja om Klub 47-tiden, hvor hun kom fast gennem et par år og fik rigtigt gang i gruppen No Name Requested – i øvrigt sammen med sang-kollegen Miss Mukupa, som Natasja havde inviteret med som special guest denne lune indian summer-aften.

– Jo, Klub 47 var vuggen for mig – og for mange andre. Vigtig for dansk hiphop – ja, et vigtigt sted  det hele taget, sagde Natasja inden hun gjorde sig klar til at gå på scenen.
Imens satte nogle af nutidens Klub 47-medlemmer gang i huset:

Anført af ”Ø” (alias MC Swan fra det gamle Rockers By Choice), var en pæn stak af Klub 47s nuværende MC’s klar med deres bud på morgendagens hiphop. ”Ø” er pt. ”gademedarbejder” for Københavns kommune, og får unge som hænger på de ama’rkanske gadehjørner til at kigge nede i klubben.

Miss Mukupa (t.v.) – en strålende sang- og
show-mæssig special guest og med til at sikre
flerstemmig vokal topklasse.

Det var resultatet af de anstrengelser Klub 47-publikummet – bestående af helt unge, enkelte forældre og ellers nogle håndfulde ”gamle” klubmedlemmer –  fik at se inden aftenens hovednavn.
Små smagsprøver, af drenge som piger – ”bare for at fornemme savsmulden”, var det tydeligvis intentionen fra ”Ø”, der agerede suveræn, veloplagt publikums-indpisker og tirsdagssløvheds-oprusker.

– Rockers var med til at gøre Klub 47 til et kendt hiphop-sted. Inden da havde det været rockbands, der spillede her (lige fra Sanne Salomonsen til D-A-D, red.). Men vi fik plads, og så blev det med tiden samlingsstedet på Amager, siger Ø om lokaliteterne, hvor Jokeren og Hvid Sjokolade også skal lægges til den store gruppe af  hiphoppere, der har benyttet stedet.

Dengang var det klub uden begrænsning – i dag har den lokalpolitiske virkelighed dikteret,  at aldersgruppen skal være 14-18 årige. Og så agerer man ud fra det. Men alligevel er det stadig lykkedes medarbejdere at få øget interessen, så der nu er 11 udøvende hiphoppere, som Ø og de andre medarbejede underviser i studiebrug, rytmik og musik – og så det rent musikjuridiske, som Ø også anser for at være en vigtig grundpille i musikforståelsen.

Natasja fik også ”Ø” med op på scenen – det
satte brand i huset og gav en skov af
håndtegn.

Ø’s ord faldt mens Natasja og hendes hold var i gang med musikken oppe på scenen. Natasja i meget sikker form som ukrukket stilbevidst frontfigur – og nogen gange så indlevet i rollen ude i den gamle klub, at der røg nogle sprogfinker af panden, som hverken egner sig til at komme på tryk – eller i radioen for den sags skyld….

Og var Natasja med den let hæse/gadeagtige vokal garanten for ragga-feelingen, så trak numrene med hendes veninde og gæstesolist Miss Mukupa i den noget mere poppede, melodiske retning. Men hele tiden med gyngende bund og groove i rytmegruppen, stærke, harmoniske kor –  og fede blæs…. Et af koncertens helt store klimaks var da ”Ø” blev hentet op på scenen for at gæste-rappe, og fik hele huset til at skråle med på ”Ama’r er nummer éeeeeeeeeeeeeet”. Da var den gamle feeling 100 procent tilbage i huset med smil på alle læber – både på scenen og nede.

– – –
Et timelangt uddrag fra kan opleves på www.dr.dk/trax fra på fredag og en måned frem, og søndag 8. oktober kan musikken desuden høres på P3 fra kl. 23.03 til 24.00. Og så kiggede DR2’s ”Musikprogrammet” i øvrigt også forbi – en udsendelse om Natasja er på vej…

TRAX-programmet kører videre med:

Tirsdag 10. oktober kl. 20
Powersolo m. Dorthe Gerlach
Single Rock Café, Århus.

Tirsdag 17. oktober kl. 19
Infernal m. gæster
Kirkebjergskolen, Vanløse

Tirsdag 24. oktober kl. 20
Martin Hall og band m. Storstrøms Kammerensemble
Ny Carlsberg Glyptotek.

Lørdag 4. november  kl. 20
TRAX-Galla m. Natasja, Infernal, Powersolo, Martin Hall, DR Bigband m.fl.
Værket, Randers