TRAX: Nede med Karen i cykelkælderen

TRAX: Nede med Karen i cykelkælderen
Tekst og foto: Henrik Friis

De var der alle sammen – skoleveninderne, inspektøren, den gamle musical-lærer osv. – da den ukronede danske r&b-dronning Karen søndag vendte tilbage til Espergærde Ungdomsskole. Stedet, hvor fundamentet til sangerens karriere blev støbt og drømmene blev skabt.
– – –
– Karen? Om jeg kan huske hende? Ja da!!! Hun havde i hvert fald ikke problemer med at ”lukke op”. Hun havde meget powerudstråling allerede dengang, og så var hun pissegod til at stå på scenen…

Karens gamle rockmusical-lærer på Espergærde Ungdomsskole, Jais Larsen (i dag skolens afdelingsleder) havde overhovedet ikke problemer med at huske eleven fra 90’ernes start, Karen Rosenberg, da r&b-sangeren søndag vendte tilbage til det musikalske udgangspunktet som fjerde og sidste led i 2005-udgaven af DR P3’s og ROSAs fælles koncert-række ”TRAX – Coming Home”.

Publikum var helt inde på livet
af Karen & co.

Tvært i mod husker Jais Larsen Karen som flittig deltager i de rockmusicals, der skrives specielt til ungdomsskolen og dens elever: – Det vi generelt gør, er at give eleverne mulighed for at prøve sig selv af – med god lyd og gode musikere. Og jeg kan i hvert fald høre at hun har udviklet sig meget som sanger siden dengang. Og så er hun god til at holde kontakten ved lige med skolen, fortæller Jais Larsen om Karen, som siden farvel’et til ungdomsskolen for ti års tid siden er vendt tilbage flere gange – bl.a. som dommer i ungdomsskolens interne grand prix.

Karen selv? Jo, hun huskede selvfølgelig også rockmusicalerne, men mente ikke hendes store force lå dér – mest af alt fik hun show-rollerne i musical’ene, fordi hun altid ”hoppede rundt”. Til gengæld havde hun været meget glad for Ungdomsskolens ”Star-aftener” hver anden uge, hvor eleverne kunne få lov til at prøve sig af med et godt band i ryggen. Ét nummer – og så af scenen.

Karen – i god dialog med sit publikum.

– Det var jo i skole-regi, så det var ikke offentligt på den måde. Men det var virkelig en måde man kunne prøve sig selv af på, og hvor man lærte alle begynder-tingene. Det var der, man kunne finde ud af hvad man var god til – og ikke god til. Mange gange var der fire, der sang samme nummer på en aften, så det lærte en lidt om, hvad der skulle til for at skille sig ud, huskede Karen kort før koncertstart.

Da Karen gik på scenen, var dommen over den tidligere elev også hvinende entydig (som det også kan høres på P3 i de kommende dage – torsdag sendes en times uddrag fra kl. 23.00-24.00): Ungdomsskolens nye håbefulde havde taget plads på de forreste rækker, og de var i den grad ”nede med” den lyshårede sanger – fulgte opmærksomt hvert et øjekast og hoftevrid, der ledsagede de bastant tunge og funkede/blødt kælende og duvende r&b-sange fra Karens katalog. Og brølede promte tilbage på hendes spørgsmål undervejs.

Ataf – Karens musikalske gæst som
rappede til fire af r&b-sangerens
numre.

Numre og musikere adskilte sig måske ikke voldsomt fra Karens vanlige set-up – borset fra hendes gæst, rapperen Ataf – men stemningen i den gamle, men for længst ombyggede cykelkælder var helt speciel. Tilskuerne sad ”helt oppe” i musikerne med mulighed for nærkontakt og tilråb mellem Karen og de fremmødte. Og fra scenen gjorde Karen meget ud af at slå på sin fortid på skolen – og de muligheder det havde givet hende. Man skulle være døv for ikke at fatte, at der trivedes lignende drømme i de fremmødte på den kommunikation der foregik til ”Strip!”, ”Vis Mig du Min Mand”, ”8 liv” osv

Skolen havde lavet en hel collage,
der illustrerede Karens ungdomsskole-fortid
– og så nutiden…

– Det var allermest hyggeligt – og så var folk totalt søde, sagde Karen, da det hele var overstået. – Der er en masse minder, der vælder op i en, når man træder ind i dét lokale. Det er vildt at stå oppe på den scene igen, hvor man har trykket den af for så mange år siden – en følelsesmæssig stor oplevelse. Så også på den måde er ”TRAX”-ideen rigtig god, mente Karen.

TRAX-finale 5. november i Randers
De fire ”TRAX – Coming Home”-koncerter – de andre har været med Tina Dickow, Dicte W. Madsen og Peter Sommer – afsluttes nu med ”TRAX Galla” på Værket i Randers lørdag 5. november, hvor alle fire solister og deres respektive gæster samt DR Big Band og Marie Frank udgør festpaletten.