Tro på dine drømme!

Tro på dine drømme!

Nils Åkesson

Fredag 23. august har dokumentarfilmen “Stjernekigger” premiere i tre biografer i Danmark. En film, der uden dikkedarer beskriver godt tre år af Swan Lee’s op- og nedture og bandets indædte kamp for dets drømme.

Et propfyldt Dagmar Teater i København var 21. august rammen om forpremieren på “Stjernekigger”, en 72 minutters dokumentarisk spillefilm instrueret af Christina Rosendahl, storesøster til Swan Lee’s sangerinde Pernille. Om filmens tilblivelse siger Christina Rosendahl:

– På intet tidspunkt under processen med filmen har bandet haft noget at skulle have sagt. Deres plade og min film har været helt adskilte projekter. Men bandet har haft en meget stor tillid til min skildring af det, og derfor er jeg kommet meget tæt på. “Stjernekigger” viser et helheds-billede af bandets historie med både negative og positive sider og ikke bare et glamorøst stjerne-image.

Skal man kigge efter kendte, lignende band-dokumentarer er der egentlig ikke nogen. “Don’t look back” (om Bob Dylan) og “Gimme Shelter” (om The Rolling Stones) befinder sig i genren, men “Stjernekigger” beskriver bandet før det brød igennem. Dermed også et unikt indblik i alle forhindringer og overvejelser et band går igennem.

– Det er en universel historie, som mange bands kender. Der er jo én fælles drøm for alle musikere, og det er at komme frem, komme ud med sin kunst til folk.

På spørgsmålet om filmen opfordrer til at “gå selv”, dvs. udgive sine egne plader, siger Christina:

Christina Rosendahl – fulgte
Swan Lee i over tre år.

– Ja på en måde, men det kræver også at medlemmerne af et band er vildt gode til at løse kriser og at være åbne. Det lyder meget banalt, men der er masser af bands, der er gået i opløsning pga. interne gnidninger og konflikter, der aldrig blev løst. Under filmoptagelserne har jeg fundet ud af at Swan Lee er et stærkt band, de har et solidt venskab, og de har evnen til at løse konflikter. De kæmper for det de vil.

Med spørgsmålet om at “gå selv”, kommer man i disse tider (hvor band på band selv udgiver deres plader) naturligt ind på pladebranchens rolle i musikmiljøet – og i “Stjernekigger”. Når det gælder “Stjernekigger” skildres Swan Lee’s møde med to pladeselskaber, men Christina Rosendahl oplevede mange flere og mener på den baggrund:

– Jeg vil håbe, at det at nogle bands gør det selv, kan give branchen noget at tænke over, så den kan forny sig. Jeg er ikke ude i et ærinde, der hedder, at pladebranchen er noget lort. Men jeg synes pladebranchen er noget lort, som det ser ud lige nu – den er komplet visionsløs. For det er jo fedt, at der er en pladebranche. Det er et kæmpe potentiale, som jeg bare føler bliver spildt, fordi der mangler visioner.

Swan Lee er selvsagt ganske enige i Christinas betragtning, men håber dog også på bedre tider – evt. med “Stjernekigger” som katalysator:

– Jeg tror, at filmen vil ramme nogle pladeselskaber, mens den vil gå fuldstændig henover hovedet på andre. Men jeg føler, at en del af pladebranchen har et ærligt ønske om at komme videre, siger en optimistisk Pernille Rosendahl.

Emil Jørgensen, trommeslager og daglig leder af Swan Lee’s eget pladeselskab Go-Go Records, fortsætter:

– Jeg tror hele musikbranchen tænker sig om nu. Der er en stilstand nu, hvor alle lige vender kortene og tænker “Hov, hvordan skal det hele foregå fremover? Hvordan kan Swan Lee komme ind fra højre og sælge 10.000 plader – efter at ALLE har sagt nej til dem?”

Succesen til trods er Swan Lee hverken påtageligt bitre eller ude på at missionere:

Emil, Jonas & Pernille fra
Swan Lee til forpremieren på
filmen – om dem selv.

– Det er ikke en karriere vi har tænkt os at tage op, men bliver vi spurgt, fortæller vi gerne om vores erfaringer. Emil deltog i et panel på SPOT 08 og jeg har f.eks givet foredrag i min fagforening, hvor der er mange musikere, der står med de samme problemer som vi havde, fortæller Pernille. Emil supplerer:

– Vi har jo inviteret en del bands hér iaften, bl.a. Kashmir, Kitty Wu, Dear og en række fra Crunchy Frog (pladeselskab). De slog sig jo på lårene, for de kan 100% identificere sig med vores historie. Så hvis folk kunne hoppe direkte til det væsentlige, så kunne de spare de tre år af nederlag, som vi har været igennem. Så har vi da opnået noget.

Pernille indrømmer dog, at det er nemt for Swan Lee nu at sige “at man bare skal gøre det selv”. Hun kan levende huske hvilken svær beslutning det var at tage. Og guitarist Jonas Struck er enig:

– Ja, der er jo en del roller og et stort arbejde i at lave sit eget pladeseskab og at gøre alting selv. Så jeg tror ikke at det bare er alle og enhver, der blåøjet skal kaste sig ud i det. Det ville være naivt at tro.

– Men jeg tror, at der er mange unge musikere, som kan få meget ud af at se “Stjernekigger” og som måske derefter overvejer at gribe karrieren anderledes an.

Fotos: Theis B. Dinesen