Tysklandsfremstød blandt Lucia-brude og isblomster

Tysklandsfremstød blandt Lucia-brude og isblomster
Henrik Friis

Før weekenden 12-15. december var der kun en lille håndfuld mennesker syd for grænsen, der overhovedet anede hvem The Figurines var. Sådan er der ikke i dag.

Vi taler ikke om det store massive gennembrud med fyldte koncertsale og platinpladesalg. Men vi taler om små og ganske effektive brohoveder til det tyske marked i henholdsvis Berlin, Hamborg og Hannover – de tre byer den nordjyske gruppe nåede på fire dage under det fjerde og sidste fremstød i 2002 under Skand-all projektet, som er co-udviklet af ROSA, som desuden støtter økonomisk.

Skand-all kræser ikke om musikerne med limousine-transport, røde løbere, mega-honorarer, årgangsvine og tre-retters middage. Skand-all er for grupper, der selv har lyst til at tage og spille deres chance uden udsigt til anden løn end erfaring – og så de forbindelser til at networke og bygge videre på, det måtte blive til.

Tilskuerre var der mange af –
og de blev…

Som det var tilfældet med The Defectors, Nephew og The Broken Beats i de tre efterårsmåneder forinden, drog Vestbjerg-gruppen (10 km nord for Aalborg) sydpå i ROSAs VW Transporter – stuvet sammen med let grej, instrumenter, højt humør og store forventninger, to repræsentanter fra deres pladeselskab Morningside Records – samt chaufføren og Skand-all projektets initiativtager og medopfinder Kristian Riis som ankermanden.

Første udlands-jobs
Figurines havde spillet en del jobs inden turen. Især på den nordjyske hjemmebane. Men dette var første forsøg med udlandet – det udland Figurines selv mener er gruppens fremtid, fordi musikken – uanset den rockede kant og klare melodiøsitet – er for alternativ til at kunne eksistere via det danske marked alene.

Christian i aktion – med Andreas
Tofts nye Fender-bas i forgrunden.

Egentlig fokuserer Skand-all i første omgang på Hamborg, men med de ændringer der uværgerligt forekommer når aftalekalendre trods flere tjek alligevel ikke stemmer overens, greb gruppen i stedet chancen og udnyttede en kontakt til at spille i både Berlin.

Syv timers effektiv – 11 timers reel – kørsel fra Aalborg, og fra mild dansk vinter til fastlandsbidende frost med resultat i en stadigt voksende buket isblomster på den indvendige side af bilens ruder inden bandet nåede Berlin.

“On the road” – på vej fra Berlin
til Hamborg.

Ikke til et spillested, men til Lucia-optog og en salig duft af glögg. Lucia & co. er ellers ikke noget man dyrker i det tyske – men nu var dette også Philosophishe Fakultät II, på Nordeuropainstituttet i det tidligere Østberlin, og så er sagen en anden: ”Lucia 2002 + special guests (If they find this place”), som der stod skrevet på tavlen i lokalet med det interimistiske diskotek – hvor Figurines skulle spille.

Luciahyggen bevaret
Og Figurines fik ikke spoleret Lucia-hyggen for de Nordeuropa-studerende. Nok er musikken alternativ, høj og især kendetegnet ved de to meget høj(stemte) og supplerende guitarer fra sanger Christian Hjelm og Claus Johansen. Men den er også så melodiøs og personlig, at publikums nysgerrighed blev pirret så de for en stund glemte glögg og julebag. Lokalet var fyldt fra start – og de fleste blev trods dette helt nye bekendskab. En reaktion, der også tilfredsstillede Mario – productmanager og promoter for tyske Ulftone Music – som er blevet hooked på gruppen efter han har fået tilsendt Figurines ep ”The Detour” op til Tysklandsbesøget.

Ankommet til Hamborg – og klar til
indslæb i Ingo’s Plattenkiste.

– Det er hårde tider, men jeg tror virkelig, der er et publikum for denne lo-fi independent pop. Hvis gruppens navn bygges langsomt op hernede, er der en mulighed. Jeg har også sendt cd’en til et par store distributionsselskaber hernede, og et af dem, Indigo, er meget interesseret, sagde Mario mens Figurines – ud over Christian og Claus er det bassisten Andreas og trommesalgeren Kristian – pakkede bilen igen oven på det 11 numre lange sæt..

Derefter gik turen med Mario på stor musikklub, fulgt af spadseren midt om natten gennem det halve og tilfrosne Berlin, gruppesøvn på et gulv i en bekendts lejlighed i et par timer – inden Transporteren kl. ni fredag morgen satte næsen mod Hamborg, hvor et instore-job i pladeforretningen Ingo’s Plattenkiste ventede klokken 13. Fuld skrue – sov når du bli´r gammel – masser af gå-på-mod – rock’n’roll.

Plakaten med Figurines havde været med
til at lokke folk til Ingos’ – trods juleforberedelserne.

Efter tre timers kørsel med små-snork og små-evaluering, ventede opstillingen i Ingo’s Plattenkiste. En butik på et af de store færdselsstrøg i Hamborg, der har åbnet dørene for Skand-all projektet – både på grund af initiativet, musikken – og så håbet om ekstra omsætning på grund af aktiviteten.

Fuld af lovord
Indehaveren Daniel har kun lovord tilovers for projektet, og mener endda nu at have fået hul igennem til de væsentlige lokale dagblade, når det gælder forannoncering af de danske gruppers besøg: – Jeg synes det er god musik – og vi trænger til at høre nye navne. Jeg håber virkelig, at det fortsætter, sagde han mens Figurines spillede.

Der var da et par kunder, som stod og bladrede mellem ”Jurassic Park”-dvd’er og Madonna-cd’er med vippende fod mens musikken spillede (i øvrigt klædeligt mere stramt og justeret end Berliner-jobbet aftenen forinden). Men de fleste stillede sig op og lyttede. Bl.a. hamborgenseren Christian Sund, der selv er trommeslager, roste gruppens selvstændige lyd, og ville af samme grund tage et par venner med til søndagens Hamborg-koncert med Figurrines på Scandia Bar. Og så tilbød en russisk klubejer iøvrigt gruppen job dagen efter på sin Nürnberg-klub. Endda også gerne midt om natten efter det job Figurines i forvejen havde aftalt i Hannover.

Instore-jobbene er også med
til at skabe kontakter…

Trods det unge vovemod mente de fire dog selv, at det ville være at friste skæbnen. Men både musikeren og klubejerens reaktion fortæller, at interessen og musligheden er til stede.

Nedpak igen, ind i bilen, og så ud med det hele igen til et nyt eftermiddagsjob fredag i cafeen til Erziehungswissenschaft-afdelingen på Hamborgs Univeritet. Igen med en stramt disponeret 30 minutters udgave af Figurines’ normale show. Hårde odds. Men det er alt sammen erfaring gruppen kan bruge i sin videre karriere med showcases, præsentationskoncerter m.m. i udlandet.

Mere slæb – nu ved universitetscafeen
i Hamborg.

F.eks. venter Berlin igen i slutningen af måneden. En festival i Sydtyskland spøger i baggrunden til sommer. Distributionsselskabet Indigo er stadig opsatte på at distribuere gruppens musik i Tyskland, Østrig og Schweiz (det afgøres i slutningen af januar). Og i Hannover, hvor gruppen spillede lørdag i dette Skand-all forløb – efter et nyt instore-job i Hamborg i pladeforretningen Rekord – har gruppen ligeledes fået invitation til at vende tilbage så snart den lyster. Det samme gælder Scandia Bar i Hamborg, hvor gruppen sluttede af søndag. Desuden er gruppen blevet anmeldt af/har fået kontakt med to tyske musikjournalister.

Universitscafeen havde ventet
en “unplugged” forestilling – men det
gik alligevel.

Ikke et dårligt resultat for en gruppe, der hin december-weekend stak næsen frem i udlandet for første gang.

Glad for det tyske publikum
Undervejs udtrykte alle Figurines stor tilfredshed med det tyske publikum: – Måske er det endda lettere at spille for, end publikummet hjemme i Aalborg, mente sangeren og guitaristen Christian undervejs på turen.

Her bagefter kan han og resten af gruppen se tilbage på en række vellykkede jobs – og mere end opfyldte forventninger:

– Egentlig havde jeg ikke forventet mig særligt meget, men det var fedt at spille i Tyskland. Specielt var det dejligt at spille så meget – normalt spiller vi måske to-tre job om måneden. Her var det otte på fire dage. Vi blev meget, meget mere rutinerende af det, og det var godt med et så koncentreret forløb, siger Christian, der mener instore-jobbene pladeforretningerne var ok, men at koncerterne på klubberne var det allerbedste. Specielt i Hannover, hvor Figurines var på plakaten med tre andre bands.

Figurines på scenen – nu på
Scandia Bar i Hamborg

– Det er godt for hele publikumsstemningen, og det gør det måske også lettere for folk at lytte til den danske musik, når man deler plakat med grupper i samme genre, sagde sangeren fra Figurines som netop i denne tid er meget tæt på at have færdiggjort et decideret debut-album.

Fremtiden venter…

Skand-all kører videre i 2003 – vi afslører tid, sted og navne så snart disse er fastlagt.

Fotos: Henrik Friis, Kristian Riis m.fl.