”Udenfor Sæsonen” eksperimenterer videre – nu med jazz-smag og nordisk islæt!

”Udenfor Sæsonen” eksperimenterer videre – nu med jazz-smag og nordisk islæt!
Henrik Friis
Færøske Eivør Pálsdottir og svenske Gustaf Ljunggren går sammen med Niels Skousen, Steffen Brandt, Julie Maria og Christoffer Møllers trio i dette års udgave af Bornholmer-projektet.

– – –

“Udenfor Sæsonen”-projektet på Bornholm har altid været ment som et musikalsk eksperimentarium, hvor der krydses klinger genre- og generations-mæssigt. At det også bliver tilfældet i projektets fjerde år, står soleklart i samme øjeblik, man lader blikket glide ned over årets program for de tre dage 22.-24. september, hvor både nordisk islæt og jazzede elementer skal lægges til oplevelsen.

Fra Færørerne kommer den karismatiske sanger Eivør Pálsdottir, og fra hinsidan gælder det den svenske multi-instrumentalist Gustaf Ljunggren. Fra Danmark har den ny-udklækkede jazzpop-sanger Julie Maria sagt ja, og hun støder til sammen med en af dansk rocks virkelige grand old men, Niels Skousen samt “Udenfor Sæsonen”-projektets musikalske ankermand Steffen Brandt. Men dermed slutter det ikke: de fem solister får i år jazzet opbakning af pianisten Christoffer Møllers trio.

Niels Skousen – bemærkelses-
værdigt musik-come back.
(FOTO: Maria Finn).

Dermed må det være slået fast med syvtommer-søm at “Udenfor Sæsonen” er i fortsat bevægelse.

Jo, der ér også vaner i det. Projektet er som vanligt en del af Bornholms Kulturuge, og der bliver igen tale om tre offentlige koncerter med afslutning i Musikhuzet i Rønne. Men ellers er alt faktisk åbent hér inden start:

Hver af de fem solister lægger sange til årets program, men hvilke vides ikke endnu. Det vides heller ikke hvilke “par-dannelser” solisterne finder frem til osv. Alt det sker først i perioden lige op til “Udenfor Sæsonen”-dagene, der kulminerer med et par øve-dage med alle involverede på Bornholm inden selve koncerterne.

Julie Maria – sfærisk
og smuk sang.
(FOTO: Lars Wahl)

Nye vej- og brobygning
– “Udenfor Sæsonen” er og bliver et eksperimentarium, hvor genrerne krydses, og hvor unge musikere møder erfarne kollegaer til gensidig inspiration, siger Gitte Grønfeld Wille fra Bornholms Regionskommune:

– Det er et projekt, hvor musikerne risikerer sig selv og deres sange i et eksperiment, der har som mål at skabes nye veje og bygge nye broer, og et projekt hvor musikerne får en helt anden ramme og måde at være sammen på end vanligt – bl.a. giver det dem mulighed for at møde ligesindede, og diskutere og lade sig inspirere gennem nogle dage

– Sidste år var “Udenfor Sæsonen” med stryger-besætning. I år er det musikalske baggrunds-tæppe lidt jazzet. Og sådan vil vi gerne eksperimentere os frem år for år. Samtidig med at Bornholms Kulturuges emne for i år “Nordiske Drømme” gjorde det muligt for os at inddrage nordiske kunstnere som Eivør Pálsdottir og Gustaf Ljunggren, hvilket kun har gjort det hele endnu mere spændende, siger Gitte Grønfeld Wille, der er i “Udenfor Sæsonen”s baggrundsgruppe sammen med Steffen Brandt, Per Kofoed Andersen fra Musikhuzet i Rønne samt ROSA – Dansk Rock Samråds Gunnar Madsen.

En lille præsentation:

Steffen Brandt – som vanligt
den musikalske ankermand.

Steffen Brandt
Dansk musik-ikon. Forsanger og sangskriver i TV-2. I færd med at færdiggøre nye sange til kommende TV-2 cd, som forventes på gaden i løbet af efteråret. Desuden med i flere tværgående projekter gennem de senere år, bl.a. succes’en og Leonard Cohen-hyldesten “På danske læber” med fordanskningen af “Halleluja” – en sang som i øvrigt blev skrevet til “Udenfor Sæsonen” 2002. Tog sammen med ROSA -. Dansk Rock Samråd initiativet til “Udenfor Sæsonen”, og har siden været projektets musikalske ankermand.

Eivør Pálsdottir
Færing. Pt. bosiddende i islandske Reykjavik og medlem af grupperne Krákan (Island), Clickhaze (Færøerne) og Yggdrasil (Skandinavien). Fantastisk intens og karismatisk sanger med stor vokal såvel som stilistisk bredde. Dybt forankret i den nordatlantiske kultur berører hun lige gerne opera som jazz, folk, pop og rock, og har turneret i det meste af Europa og USA. Har senest udgivet “Trællabandin” med DRs Bigband – tidligere kendt som Radioens Bigband.

Gustaf Ljunggren – svensk
altmuligmand ud i det
instrumentale.
(FOTO: Jan Chrillesen).

Gustaf Ljunggren
Svensk multiinstrumentalist. Har ry for at spille på hvad som helst, han får stukket i hænderne. Hans klassiske skoling førte ikke til ensretning – tværtimod kaster han sig i dag over alt fra country over jazz, folk og rock med slående stilsikkerhed. Har spillet med så forskellige navne som CV Jørgensen, Eric Gadd, Boo Hewerdine og Kevin Welch.

Niels Skousen
Toneangivende aktør på den danske rock-scene ved 60’ernes udgang, da den poetiske tone hos Bob Dylan, John Lennon og Leonard Cohen blev forsøgt overført til danske forhold. Her var Skousen med i front-gruppen, lige som hans og Peter Ingemanns “Herfra Hvor Vi Står” (1970) hører til dansk rocks store milepæle. Vinkede farvel til musikken i 1980 og helligede sig skuespilleriet, men vendte stærkt tilbage til tonernes verden i 2002 med “Dobbeltsyn”, som både kastede kritiker-prisen Steppeulven (endda to stk.) og “Dansk Sangskrivere og Komponisters Forenings Hæderspris” af sig.

Julie Maria
Ung dansk jazz-popsangerinde og komponist, som i 2004 udgav debut-albummet “Beautiful Minor”, som blev storrost for sin smukke, sfæriske og melankolske tone. Cd’en havde bl.a. Palle Mikkelborg og Lennart Ginman som medvirkende, og var i øvrigt både produceret og arrangeret af pianisten Christoffer Møller (se nedenfor).

Christoffer Møller – sørger for
den jazzede smag til de kendte
toner.

Christoffer Møller
Pianist, komponist, arrangør og producer. Har klassisk baggrund, men bevæger sig i dag mest inden for jazzen. Har bl.a. skrevet den roste suite “To The Long Lost” til (og med) Palle Mikkelborg, og er desuden med i utallige danske som udenlandske konstellationer – udover førnævnte Julie Maria-projekt gælder det bl.a. avantgardetrioen Trio Chroch med flere USA-turneer på samvittigheden. Modtog i foråret prisen som “Årets Nye Navn” ved Danish Music Awards Jazz. Har bassisten Jeppe Skovbakke og trommeslageren Jeppe Gram med på sit Bornholmer-hold, der skal akkompagnere ovennævnte solister.

Koncerterne i år kommer til at foregå efter følgende plan:

Torsdag 22. september kl. 20.00
Scala Gudhjem, Gudhjem

Fredag 23. september kl. 20.00
Møbelfabrikken, Nexø

Gallakoncert:
Lørdag 24. september kl. 20.00

Musikhuzet, Rønne.