Udenfor Sæsonen: Jazz-eksperimenter modtaget med åbne arme på Bornholm

Udenfor Sæsonen: Jazz-eksperimenter modtaget med åbne arme på Bornholm
Tekst: Hans Henrik Albek, Foto: Michael Callesen
Eksperimenternes tid er ikke forbi – publikum tager med stor opbakning og glæde imod musikalske udtryk, de ikke har faste forventninger om. Det beviste Udenfor Sæsonen endnu engang 22.-24. september med udsolgte koncerter i Gudhjem, Nexø og Rønne.

Rutinerede og unge sangsolister med Steffen Brandt i spidsen prøvede igen i år hinanden af med nye og anderledes udfordringer i eksperimentariet Udenfor Sæsonen, der for fjerde gang fandt sted under Bornholms Kulturuge. Årets fire kunstnere – Steffen Brandt & Julie Maria, Niels Skousen & Eivør Pálsdóttir – eksperimenterede parvis med egne sange til jazz-akkompagnement leveret af pianisten Christoffer Møller, bassisten Jeppe Skovbakke og Jeppe Gram på trommer samt den svenske multiinstrumentalist Gustaf Ljunggren.

Steffen Brandt er en af driv-
kræfterne i Udenfor Sæsonen –
i år optrådte han med Julie Maria.

Musikerne tydeliggjorde solisterne og deres samspil – Steffen Brandts jazz-tolkede sange nærmede sig det syrede og vidtløftige, samtidig med han havde et fint og afdæmpet samspil med Julie Maria. Andet sæt var en ualmindelig smuk symbiose mellem Eivørs store musikalitet og Niels Skousens uimodståelige autenticitet. Mere forskelligt kunne det ikke være – mere sammenhængende kunne det næsten ikke blive.

Den musikalske understøttelse,
fra venstre: Jeppe Skovbakke,
den svenske multi-instrumentalist
Gustaf Ljunggren og
Christoffer Møller. Jeppe Gram var
også med på trommer.

Og publikum tog imod de nye musikalske udtryk med stor opbakning og glæde:
– Det er gået helt fantastisk godt, euforien har dårligt lagt sig, fortæller Bornholms Regionskommunes kulturkoordinator Gitte Grønfeld Wille, der sammen med Steffen Brandt, Per Kofoed Andersen fra Musikhuzet i Rønne og ROSAs leder Gunnar Madsen er ”baggrundsgruppe” for Udenfor Sæsonen.

Der kunne allerede tidligt meldes udsolgt til de tre koncerter – på Scala i Gudhjem, på Møbelfabrikken i Nexø og i Musikhuzet i Rønne.
– Det beviser, at projektet er blevet fast cementeret i folks bevidsthed, og det betaler sig at udfordre ved at invitere nye musikere hvert år – solister, musikere og publikum vil alle gerne overraskes, siger Gitte Grønfeld Wille.

Solister og musikere takker
publikum for i år fra Musikhuzets
scene i Rønne.

Det sociale aspekt for de optrædende er med til at gøre Udenfor Sæsonen på Bornholm unik – rundbold og en udflugt i det grønne hører til blandt traditionerne – og kunstnerne går i gang med koncerterne efter kun et par øvedage sammen.
– Det musikalske møde gør musikken berigende og nærværende, og det er med til at skabe den utroligt levende og lydhøre kontakt med publikum, siger kulturkoordinator Gitte Grønfeld Wille.

Begejstringen ved en ekstra koncert på Bornholms Gymnasium i Rønne viste, at det gælder for alle aldersgrupper.

Årets succes har givet samarbejdet mellem kulturkoordinatoren, ROSA, Musikhuzet og Steffen Brandt blod på tanden – arbejdet med det kommende års eksperimenter og udfordringer på Bornholm er allerede begyndt.