Udenfor Sæsonen: Jubilæumsår med frem- og tilbageblik

Det startede som et musikalsk eksperiment – og det er det stadig. Men på blot fem år er ”Udenfor Sæsonen” også blevet et af de faste holdepunkter, når bornholmerne skal til den årlige kulturuge i september.

Mens de foregående fire år har budt på vidt forskellige sammenstillinger – både når det gælder solister og musikalsk backing –  så benytter 2006-udgaven også lejligheden til delvist at se tilbage på de fire første sæsoner.

Det betyder bl.a., at der er gensyn med Danmarks store troubadour, Sebastian, der for tre år siden var med i “Udenfor Sæsonen” for første gang (i par-løb med Lise Westzynthius), og som blev så begejstret over idé og koncept, at det kun var naturligt at invitere ham igen.

Sara Grabow – ny i
“Udenfor Sæsonen”-
sammenhængen.

Sebastian tager sin datter Sara Grabow med – som er debutant i ”Udenfor Sæsonen”-sammenhæng. For nok er det jubilæums-år med tilbageblik – med nye energier –  men ”Udenfor Sæsonen” har fortsat også som mål at se frem.

Ny i sammenhængen er også Kira Skov, fra Kira & The Kindred Spirits, som i de seneste år har markeret sig som Danmarks nye store rockstemme. Hun går i musikalsk makkerskab med Randi Laubek (som også var med for tre år siden), og så ”Udenfor Sæsonens” kunstnerisk chef, Steffen Brandt.

Den musikalske backing i år står den svenske multiinstrumentalist Gustaf Ljunggren for sammen med en jazztrio bestående af Christoffer Møller (piano), Jeppe Skovbakke (bas) og Jeppe Gram (trommer).

Kira Skov – med på Bornholmer-holdet for første gang.

Alle musikerne samles som vanligt i dagene op til koncerterne i en ”øvelejr”: Dels for at forberede årets repertoire, men også for at benytte lejligheden – nu man alligevel er ”langt væk hjemmefra” – til at mødes på en anden måde omkring musikken. Til at diskutere, skabe nye veje og bygge broer med ligesindede i stedet for de stramme kalendre og korte møder musikere imellem, som er normalen i en travl hverdag.

At de møder har været en succes kan også ses af, at flere af de tidligere konstellationer – Steffen Brandt/Tina Dickow, Steffen Brandt/Harald Hougaard, Marie Frank/Allan Olsen, Alberte/Halfdan E. og Dicte W. Madsen/Ensemble MidtVest –  har fortsat ved flere lejligheder efter Bornholmer-koncerterne.

Også publikum har bakket op efter en forsigtig start: Nu i en grad så ”Udenfor Sæsonen betragtes som en af grundpillerne i Bornholms Kulturuge – det er blevet elskede musikalske møder, og er nu et punkt man forventer. Ja, det er sådan, at ”Udenfor Sæsonen” er blevet et at de bærende  fundamenter for kulturugen i det hele taget”, siger udviklingskonsulent Gitte Grønfeld Wille fra Bornholms Regionskommune.

Steffen Brandt – den
kunstneriske ankermand.

At afslutningskoncerten kommer til at foregå i Musikhuzet i Rønne er helt i takt med traditonen, lige som Scala i Gudhjem også har været brugt før. Men ”Udenfor Sæsonen” har også altdi været på jagt efter nye bornholmske adresser og rammer at præsentere musik i, og i år kommer  ”Kyllingemoderen” i Almindingen til – en gammel hæderkronet ramme for store politiske møder m.m.

”Udenfor Sæsonen” er et samarbejde mellem Wille og regionskommunen, Steffen Brandt, Per Kofoed Andersen fra Musikhuzet i Rønne samt ROSA – Dansk Rock Samråds Gunnar Madsen.

UNDENFOR SÆSONEN 2006

Torsdag 21. september kl. 20.00
Scala Gudhjem, Gudhjem.
Fredag 22. september kl. 20.00
“Kyllingemoderen”, Almindingen.

Lørdag 23. september kl. 20.00
Galla-koncert
Musikhuzet, Rønne.