Under Byen syd for grænsen

Under Byen syd for grænsen
Henrik Friis

Skand-All projektet: David Frickes yndlinge giver koncerter i Hamburg, Berlin og Dresden.

– – –
Torsdag drager Under Byen på forlænget weekend-ophold i Tyskland, og bortset fra en enkelt fortidig afstikker til Prag er det samtidig den århusianske gruppes første rigtige forsøg uden for landets grænser.

Mini-touren er en del af ROSA – Dansk Rock Samråds Skand-All initiativ, der siden efteråret 2002 har sendt danske grupper over grænsen i forsøget på at skabe et brohoved for dansk musik til det store marked i syd. Men med Under Byens unikke og specielle stil placeres gruppen på mere ”lytte-venlige” koncert-adresser end de rock-klubber Skand-All hidtil har samarbejdet med.

To af de tre koncerter – på henholdsvis Logo i Hamburg torsdag 20. marts og kulturhuset Imlicht i Berlin dagen efter – har plads til 2-300 tilskuere, mens lørdagens koncert på Star Club i Dresden foregår i en noget større sal, men hvor Under Byen til gengæld er forgruppe til genrefællerne, svenske Logh.

– Det er alle koncertsteder, hvor tilskuerne får mulighed for at fordybe sig – frem for det traditionelle rocksted, hvilket skulle give Under Byen de bedste betingelser, forklarer Kristian Riis, der er ROSAs projektleder omkring Skand-All projektet. Riis har desuden arrangeret instore-koncert for gruppen i pladeforretningen Rekord i Hamburg.

At Under Byen synger på dansk er ingen hindring – tvært imod anses gruppens feeling for at være universel. Her kan gruppen både læne sig op ad den amerikanske legende ud i musikjournalistikken David Fricke – som kalder gruppen noget af det mest spændende han har hørt i årevis – samt det faktum, at de tyske arrangører alle har vist betydelig interesse for gruppen op til turneen. Lige som tyske medier, pladeselskaber og bookingbureauer i også har meldt deres ankomst.

Under Byens minitour dokumenteres i øvrigt af TV 2 Østjylland med henblik på senere udsendelse.

Skand-all initiativet præsenterer yderligere to danske grupper i det tyske i dette forår, hvoraf det nu ligger fast at Powersolo bliver det ene indslag – omkring påsketid. Forårets sidste kapitel – til juni – offentliggøres senere.

Århus Kommune støtter Under Byens turné til det tyske.