Under de mest umulige vilkår på en fjern klippeø

Under de mest umulige vilkår på en fjern klippeø
Henrik Friis
16.- 18. september er der for tredje gang ”Udenfor Sæsonen” i forbindelse med Bornholms Kulturuge. Og for tredje gang er Steffen Brandt den musikalske ankermand i projektet, der bringer sangskrivere/musikere ud af deres vanlige cirkler og får dem til at risikere sig selv og deres sange i et musikalsk eksperiment, der har som mål at skabe nye veje, nye broer og nye samarbejdsformer mellem både musikere og genrer – ”under de mest umulige vilkår på en fjern klippeø”. I år med Lars H.U.G., Dicte, Henriette Sennenvaldt, Steffen Brandt – og Ensemble MidtVest.

– – –
I år er efterspørgslen der på forhånd: Fra medier, fra musikinteresserede, fra organisationer, fra lokale myndigheder m.m.

Vi taler om ”Udenfor Sæsonen”-projektet på Bornholm, hvor en lille flok danske sangskrivere i midten af september sætter den vanlige dagligdag på stand-by og i stedet kaster sig selv og deres sange ud i et musikalsk eksperiment, hvor sikkerhedsnettet er noget nær ikke-eksisterende og i hvert fald meget stormasket.

Hér på tredje år er der ikke så meget tvivl hos publikum, som lang tid i forvejen har spurgt nysgerrigt til årets udgave af ”Udenfor Sæsonen” – eller hos myndighederne, musikorganisationerne m.m. som ønsker at deltage i festen. For ”der sker altså noget specielt derovre på klippeøen i midten af september”, siger rygtet skabt af de to første års eksperiment – og efterfølgende succes.

Henriette Sennenvaldt: Under
Byens sanger med i årets
udgave af Udenfor Sæsonen.

Så derfor er opbakningen også utvetydig, når Steffen Brandt, Dicte, Lars H.U.G. og Henriette Sennenvaldt 16.-18. september går sammen med strygerne i Ensemble MidtVest omkring helt nye tolkninger af egne og hinandens sange. På Hotel Sandvig, på møbelfabrikken i Nexø og i Musikhuzet i Rønne.

Sådan var det ikke nødvendigvis, da ”Udenfor Sæsonen” debuterede for to år siden. Men sikkerhedsnet og andet betryggende stod faktisk også langt nede på ønskelisten, da ideen til projektet blev udtænkt i efteråret 2001 af et trekløver bestående af Bornholms Amts Kulturkoordinator Gitte Grønfeld Wille, ROSA – Dansk Rock Samråds leder Gunnar Madsen samt Steffen Brandt. Og hvor et fjerde blad snart efter voksede ud i form af Per Kofoed Andersen fra Musikhuzet i Rønne.

Noget andet end præmier og den øvrige almindelige nedvurdering af publikum
– Hvis man vil noget – og hvis man har været så heldig at være på scenen i så mange år som os – så har man også en ret og en pligt til at bruge den energi det giver, positivt på en eller anden måde, siger ”Udenfor Sæsonens” musikalske ankermand, Steffen Brandt om de overvejelser der gik forud.

Lars H.U.G. – har ikke
arbejdet sammen med
Steffen Brandt siden tiden
i Kliché.

– Så i stedet for at sidde og surmule over, at tv ikke lavede noget fornuftigt med dansk musik, men kun brugte det i reality shows, så sagde vi til os selv: Kan det her virkelig passe? Og da vi dagligt har kontakt til folk ude i det virkelige liv, havde vi en idé om at der var et udtalt behov for at opleve musik, som havde noget på hjerte. Altså minus de vanlige præmier og den øvrige almindelige nedvurdering af publikum.

– Kort sagt: At bevise at gode idéer kan lade sig realisere selv under de mest umulige vilkår på en fjern ø. At få drømme til at lykkes. Det er en anden måde at anskue sig selv og virkeligheden på: At ting godt kan lade sig gøre, hvis man arbejder for det.

Og det kunne det: Steffen Brandt & Tina Dickow, Allan Olsen & Marie Frank samt Tobias Trier & Alberte udgjorde tre duoer det første år og var hinandens modsætninger i både køn, erfaring og musikalsk genre. I 2003 var det Sebastian & Lise Westzynthius, Randi Laubek & Halfdan E. samt Steffen Brandt og violinisten Harald Haugaard, der udforskede og udnyttede hinandens forskelligheder til nye givtige møder.

Begge år på nøje udvalgte bornholmske adresser – og ikke nødvendigvis kun de ”oplagte”, vanlige kulturelle, men også tekstilseminariet, glas- og keramikskolen, biografer, forsamlingshuset på Christiansø m.m.

– Ydmyge rammer, men store visioner, som Steffen Brandt udtrykker det.

En smuk ramme om et usædvanligt projekt
– Bornholm er i det hele taget en smuk ramme om et usædvanligt projekt. Allerede dér begynder musikken at spille og grundstemningen er det uforudsigelige, siger han.

Således også i år, hvor ”vanen” fra de to foregående sæsoners tredobbelte makkerskaber er afløst af fire ”ret forskellige kunstnere”, som sammensætter et helt aftenprogram i samarbejde med Ensemble MidtVests strygere, som jo kommer fra en helt anden tradition og risikerer sig selv ved at bruge et fundament, der bygger på improvisation. Langt fra deres hverdag.

– Spørgsmålet er om de mange forskellige udtryk kan finde sammen i et fælles sprog, funderer Steffen Brandt om årets udgave.

Men det synes en sanger som Dicte, er det spændende ved hele projektet, og hun sagde med det samme ja til Steffen Brandts henvendelse:

Dicte – begejstret for at
skulle arbejde sammen med
strygere.

– For det første elsker jeg, at arbejde sammen med ”sådan nogle strygerdrenge og strygerpiger” – jeg har prøvet det flere gange før. Senest på min sidste cd. Det er noget helt andet at lave musik på en måde. Clash’et mellem rockens verden og den klassiske fascinerer mig, og dialogen der foregår når genrerne mødes, er altid spændende.

– For det andet tog jeg for fem år siden en beslutning om at kaste mig ud i alt det, jeg var bange for. Og det har jeg aldrig fortrudt. For nu er det blevet en stor del af mit virke som kunstner at udfordre mig selv, og kun én gang har den holdning været problematisk, nemlig da Steffen Brandt ved et tidligere samarbejde bad mig synge på dansk!

– Se dét var grænseoverskridende for mig, og noget jeg skulle kæmpe med – for at finde ind til en helt ny tone i mig selv, siger Dicte, der ikke er så illusorisk at tro, at rytmiske musiktilhængere pludselig begynder at lytte til klassisk efter disse koncerter – og vise versa. Men til gengæld håber hun, at publikum vil få nogle tværgående oplevelser, og at de måske kan finde en kode ind til en verden, de ellers ikke ville have med at gøre.

Stor publikumsinteresse
Kulturkoordinator Gitte Grønfeld Wille fra Bornholms Regionskommune fortæller om meget stor publikums-interesse for at tjekke resultatet af årets musikalske forsøg ud:

Ensemble MidtVest – skal
akkompagnere alle fire solister.

– Tradition er et stort ord at bruge efter to år, men nu betragter folk det som en fast del af Bornholms Kulturuge – ”Udenfor Sæsonen” er simpelthen kommet ind i folks bevidsthed, og de ser både frem til det og glæder sig meget. Også selv om de ikke aner, hvad resultatet bliver, når fire så forskellige kunstnere sætter sig sammen – endda med et klassisk ensemble.

– Men det er måske netop det, der gør at folk føler sig tiltrukket – nemlig at ”Udenfor Sæsonen” er et projekt under stadig forandring, hvor der fra sæson til sæson kan eksperimenteres med både form og indhold, siger hun og glæder sig over den øgede opbakning både fra amtskommunen (95.000 kr.) og Danske Jazz Beat og Folkemusik Autorer (30.000 kr.).

Et brud på isolationen
Alt i alt skulle man måske tro, at det er let at få musikere med i et projekt som ”Udenfor Sæsonen”. Men siger Steffen Brandt:

– Nogle har skullet overveje situationen grundigt før de sagde ja.
– Måske fordi vi kunstnere generelt er meget gode til at lade være med at kaste os ud i noget vi normalt ikke gør, lyder det med klassisk Brandt’sk sætningskonstruktion.

Udenfor Sæsonen 2004 – programmet
–  Torsdag 16. september 2004 kl. 20.00.
Hotel Sandvig, Strandvejen 99, Sandvig
Fredag den 17. september 2004 kl. 20.00.
Møbelfabrikken, Gl. Rønnevej 17, NexøLørdag den 18. september 2004 kl. 20.00.
–  Musikhuzet, St. Torv, Rønne. Gallakoncert.
– 

– Men det er forståeligt nok. Som kunstner vælger man sig en eller anden form for isolation for at overleve – en slags frivilligt eksil. Ved at deltage i et projekt som ”Udenfor Sæsonen” sætter du dig selv på spil – man kaster sig selv og sine sange ud på, nåh ja, dybt vand. Men holder man sig ovenpå, er der også en god chance for at sangene får en helt anden direkte adgang til deres publikum, mener Brandt.

Og så peger han også på, at projektet har en side-bonus, fordi samværet gennem de fire dage giver den enkelte musiker muligheden for at møde ligesindede og derigennem ”lære, lytte, diskutere og lade sig inspirere gennem nogle dage. Og måske løsne lidt op for de rammer man selv gennem årene har ladet stramme til….,,”

Desuden er flere af makkerskaberne fra de foregående år fortsat. Det gælder ikke blot Brandts egne med henholdsvis Harald Haugaard og Tina Dickow: Alberte og Tobias Trier samarbejder også med mellemrum, lige som Halfdan E. og Randi Laubek har talt om en fortsættelse. Så også på den front har ”Udenfor sæsonen” båret frugt.

Som Dicte ganske lige-ud-ad-vejen siger det: – Det at arbejde med rigtige levende mennesker er faktisk spændende. Og personligt glæder mig enormt meget til at hænge ud sammen med andre mennesker og snakke om noget andet end normalt….
– – –

Ensemble MidtVest består af violinist Erik Heide (SV), Malin Nystrøm (SV), bratschist Sanna Ripatti (F) og cellist Jonathan Slaatto(N). Ensemblet vil give en lille solo-afdeling under de tre koncerter.